Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pen.ju.ru] | ڤنجورو

Definisi : pojok, sudut; ~ sudut tepat (Mat) pen­juru yg luasnya 90º. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pen.ju.ru] | ڤنجورو

Definisi : 1. sl polis, perajurit; 2. sl gagah berani, pemberani. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pen.ju.ru] | ڤنجورو

Definisi : tempat bertemunya dua garisan (permukaan, sempadan); kawasan di antara dua garisan dll yg bertemu; sudut. empat ~ alam utara, selatan, timur dan barat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
penjuru (kata nama)
Bersinonim dengan sudut, bucu, segi, sanding, jokir, penahap;,
Kata Terbitan : berpenjuru,

Puisi
 

Tiga petak tiga penjuru,
     Tiga ekor kumbang di dalam;
Sama susut sama rindu,
     Sama tak tidur siang malam.


Lihat selanjutnya...(4)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
patchtampalanKesenianHiasan DalamanKerja pembaikan yang dilakukan terhadap tapak yang cacat dengan meletakkan sekeping kayu daripada jenis yang sama tanjakan telur dan damak dan dicantumkan secara rapi ke atas kecacatan yang telah dikenal pasti sebelumnya. Penjuru-penjuru kayu tersebut harus dipotong dengan teliti dan kemas serta dipasang secara tepat tanpa sebarang renggangan.
trimmed cornerspenjuru rapiKesenianTiadaPenjuru pada pakaian yang dikemaskan dengan menggunting serong bahagian hujung penjuru hampir ke kelim.
tricorntopi tiga penjuruKesenianTiadaTopi tiga penjuru, berbirai lebar dan melentik. Apabila dipakai, satu penjuru diletakkan di hadapan. Dipakai oleh tentera Kontinental George Washington.
cornersudut; penjuru; selekohPentadbiran PerniagaanTiada1. Sudut: Bukaan atau luas antara dua garisan atau permukaan yang bertemu.,2. Selekoh: Sudut atau penjuru yang menganjur keluar.,3. Penjuru: Garis lurus dari titik sudut ke titik sudut yang bertentang.
corner fastenerpengikat penjuruKesenianTiadaPengikat untuk menyambung komponen pada sesuatu penjuru.
corner blockblok penjuruPentadbiran PerniagaanTiadaBlok pada setem yang terletak pada salah satu penjuru lembaran atau pepetak setem dan mengandungi jidar lembaran yang lebar.
imprint blockblok penjuruPentadbiran PerniagaanTiadaBlok pada setem yang terletak pada salah satu penjuru lembaran atau pepetak setem dan mengandung jidar lembaran yang lebar.
four corner posttiang empat penjuruSukanTiadaEmpat 4. batang tiang di penjuru gelanggang yang digunakan untuk meregang tali.
corner padpelapik penjuruSukanTiadaSejenis pelindung yang dibuat daripada getah atau bahan lembut yang diletakkan pada setiap penjuru gelanggang untuk mengelakkan kecederaan kepada petinju.
St. Andrew's crosstanda pangkah penjuruPentadbiran PerniagaanTiadaTanda yang berbentuk pangkah yang dicetak setiap bahagian penjuru bertujuan untuk mengelakkan pemalsuan.
12345678910...

Kembali ke atas