Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.pa/] | ڤڤق

Definisi : penuh, penuh lengkap: meja itu ~ dgn lauk-pauk; penuh ~ penuh sekali; sepepak selengkap, semuanya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.pa/] | ڤڤق

Definisi : ; memepak memamah, mengunyah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pepak


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
sergal[s«Ò.gAl]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, seregal, sergai.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«Ò.gAl dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
sergai[s«Ò.gAj]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, seregal, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«Ò.gAj dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
seregal[s«.Ò«.gAl]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, sergai, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«.Ò«.gAl dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
seregai[s«.Ò«.gAj]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregal, sergai, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregai dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«.Ò«.gAj dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.

Kembali ke atas