Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.pat] | ڤڤات

Definisi : rata kerana dikerat (dipenggal dll), dempak: giginya yg tidak ~ itu berceranggah-ceranggah; tiga hari ~ Mn tiga hari betul (genap); ~ di luar rencong (pancung) di dalam prb baik pd lahirnya tetapi hatinya jahat; memepat 1. mengerat utk diratakan, me­mangkas, mendabung, meratakan: kumisnya dipepat menurut aturan orang soleh-soleh; 2. memaras (beras dlm sukatan dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.pat] | ڤڤات

Definisi : rata atau sama kerana dikerat: Kukunya dikerat ~. memepat 1 mengerat supaya rata: ~ kuku. 2 meratakan beras dll dlm sukat dgn menggunakan sebilah kayu dll; memaras. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pepat (adjektif)
Bersinonim dengan rata, papak, papar, dempak, repang;,
Kata Terbitan : memepat, kepepatan,

Puisi
 

Si pungguk helang karikan,
     Tidur siang berjaga malam;
Sungguh dia unjuk berikan,
     Pepat di luar rencong di dalam.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Putih di luar,
     kuning di dalam.

Bermaksud :

Baik pada lahirnya, tetapi hatinya jahat. (Peribahasa lain yang sama makna: Pepat di luar, pancung [= rancung] di dalam).

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Sifir yang menyenaraikan nilai fungsi trigonometri seperti sinus, kosinus dan tangen. (MAT) trihybrid cross (kacukan trihibrid) Kacukan yang melibatkan tiga pasang alel pada tiga lokus. (BIO) trim saw (gergaji potong pepat) Gergaji yang digunakan untuk memotong pepat kayu merentasi ira bagi trigeminal ganglion trim saw trimester triple crossover Kamus Sains.indb 676 7/8/08 11:50:45 AM 677 mendapatkan ukuran panjang yang diperlukan. Sinonim blocking

Kembali ke atas