Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ran.ta.ra.an] | ڤرانتاراءن

Definisi : 1. perihal mengantarai (ber­tindak sbg orang tengah): dlm pertikaian antara Malaysia dgn Indonesia diminta ~ dr negeri Siam; 2. penghubung (antara dua orang dll): saya kirim surat ini dgn ~ kawan saya; 3. = dgn ~ dgn jalan, melalui: kursus itu diberikan dgn ~ radio; 4. ark hubungan (pertalian, pergaulan): ~ dgn majikannya sudah kurang baik; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ran.ta.ra.an] | ڤرانتاراءن

Definisi : 1 hal berantara; hal menghubungkan orang dll yg berantara. 2 cara atau jalan yg menjadi penghubung supaya sesuatu dpt dilaksanakan: Ceramah itu disampaikan melalui ~ televisyen. Hadiah hari jadi kawannya dikirim melalui ~ seorang sahabat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perantaraan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mesothermalmesotermaGeografiTiadaMendapan bijih yang terbentuk pada kedalaman perantaraan dan suhu perantaraan.
intermediate care facilitykemudahan jagaan perantaraanGerontologiTiadaPenjagaan perantaraan yang biasanya diperlukan di rumah asuhan termasuk pertolongan untuk melakukan aktiviti harian. Pertolongan ini tidak memerlukan penglibatan kakitangan profesional berdaftar.
intermediate frequency stripjalur frekuensi perantaraanKejuruteraanTiadaSatu subperhimpunan yang mengandungi peringkat frekuensi perantaraan dalam penerima.
intermediaryperantaraan; pengantara; orang tengahPendidikanTiadaTiada
intermediaryperantaraan; pengantaraPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
intermediaryperantaraan; pengantaraSejarahTiadaTiada
reference monitormonitor rujukanTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerKonsep keselamatan apabila suatu komputer pelayan atau perisian pelayan menjadi perantara untuk semua objek di bawah seliaannya. Monitor rujukan mempunyai fungsi perantaraan lengkap, tidak boleh diubah suai oleh komputer terhubung, dan boleh menentusahkan setiap aktiviti perantaraan. Lihat juga kernel keselamatan.
network weavingpenganyaman rangkaianTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerPerbuatan membuat sambungan secara tidak terus dari komputer pengguna ke komputer sasaran dengan terlebih dahulu membuat beberapa sambungan kepada komputer perantaraan untuk menyukarkan atau menggagalkan usaha mengenal pasti lokasi komputer pengguna yang sebenar. Penyambungan ke komputer perantaraan dibuat menggunakan perisian kawalan jauh seperti telnet,rlogin,VNC,pe Anywhere atau BackOrifice. Perbuatan ini dilakukan untuk mengelakkan identiti penyerang daripada dikesan. Contohnya, pengguna hasad dari komputer A yang ingin menyerang komputer B, akan telnet kepada komputer C terlebih dahulu. Serangan dilakukan ke komputer B melalui komputer C. Sekiranya pentadbir sistem komputer B cuba mencari punca serangan, log jejaknya akan menunjukkan penyambungan daripada komputer C dan bukannya daripada komputer A.
midparentskeluarga perantaraanKependudukanTiadaTiada
advertising mediumperantaraan iklanKomunikasiTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas