Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.be.lan.ja.an] | ڤربلنجاءن

Definisi : perihal berbelanja: kerana banyak membeli buah-buahan dr luar negeri, ~ makin meningkat; segala rang undang-undang dan ~ wang haruslah diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Undangan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.be.lan.ja.an] | ڤربلنجاءن

Definisi : 1 cara atau kaedah mengeluarkan wang; hal berbelanja. 2 apa-apa yg dibelanjakan: ~nya tiap-tiap bulan cuma dua ratus ringgit saja. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perbelanjaan

Peribahasa

352

Give him an inch and he will take a yard

Diberi sedikit tetapi hendak lebih lagi.

Diberi betis hendak peha.

Since she is too poor to take care of her nine children, I agreed to bear one of her son's education expenses. Unfortunately, people like to take advantage of the generosity of others. Now she expects me to do same for her other children. Give him an inch and he'll take a mile, indeed.

Oleh sebab wanita itu terlalu miskin untuk menjaga sembilan anaknya, saya pun bersetuju untuk menanggung perbelanjaan salah seorang anak lelakinya. Malangnya, orang suka mengambil kesempatan daripada kemurahan hati orang lain. Sekarang dia mengharapkan saya menanggung anak-anaknya yang lain pula! inilah yang dikatakan diberi betis hendak peha.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(11)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
mengandungi hidrokarbon yang sangat berat (mempunyai be- rat molekul tinggi) atau hidrokarbon seperti tar. Batu pasir jenis ini sangat sukar untuk dikeluarkan dengan kaedah yang biasa digunakan dan memerlu - kan perbelanjaan yang lebih untuk mendapatkan hidrokarbon yang berguna daripadanya. (KEJ) tar sprayer (penyembur tar) Alat yang digunakan untuk menyemburkan tar di permukaan jalan raya yang sedang dibina. (KEJ) tar spreader (perebak spring tariff tarsal plate Tawaraʼs node Kamus Sains.indb 600 7/8/08 11:50:29 AM 601 tohnya, tarif penggunaan tenaga elektrik. Tujuan tarif ini adalah untuk me- nampung perbelanjaan awal dan penyelenggaraan di samping perkhidmatan tenaga elektrik yang diterima oleh pengguna. Tiga jenis tarif yang utama ialah tarif kadar sama rata (sekata), tarif kadar dua bahagian, dan tarif kadar

Kembali ke atas