Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.ci.kan]/[per.ci/.kan] | ڤرچيقن

Definisi : 1. sesuatu yg memercik (air dll), renjisan: sudah nampak ~ air dan budak-budak berenang dan menyelam; luka matanya kerana termasuk ~ karat; 2. fikiran (perasaan, sinar, dll) yg tiba-tiba timbul atau memancar: beberapa ~ telah terbit dlm fikirannya; kelihatan ~ cahaya matahari menyuluh langit berpinar-pinar; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.ci.kan]/[per.ci/.kan] | ڤرچيقن

Definisi : 1 sesuatu yg memercik (air dll): ~ air itu membasahi bajunya. 2 ki sesuatu yg dihasilkan dgn berpandukan buah fikiran orang lain: Dikatakan bahawa fikiran-fikiran Al-Maturidi sebenarnya merupakan ~ buah fikiran Abu Hanifah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
percik
Kata Terbitan : berpercikan, memercik, memerciki, memercikkan, terpercik, percikan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
percikan air(Baj., Sam.)percikan air(Baj., Sam.)KesenianTiadaMotif ukiran berunsur kosmos berbentuk percikan air.
blood spatter pattern analysisanalisis corak percikan darahSains ForensikTiadaAnalisis yang dilakukan terhadap percikan darah yang terbentuk pada suatu permukaan bagi menentukan turutan peristiwa yang menyebabkan percikan darah tersebut dan menilai luka yang terhasil. Analisis ini membantu dalam pembinaan semula tempat kejadian jenayah.
back splashpenahan percikanSosiologiTiadaPlat atau panel yang diletak di belakang peralatan seperti dapur untuk menyokong dan menahan percikan ketika memasak.
splash zonezon percikanBiologiEkologiZon litoral yang paling dekat dengan pantai, dengan organismanya sentiasa disembur dan dipukul ombak. Organisma yang dapat hidup di sini hanyalah yang tahan terhadap keadaan yang ekstrem, seperti liken dan isopod. Zon percikan banyak terdapat di pantai berbatu.
spatterpercikanGeografiTiadaTiada
rainsplashpercikan hujanGeografiTiadaLantunan butir-butir hujan dan enapan bila titisan hujan yang jatuh bertembung dengan permukaan tanah.
rainsplashpercikan hujanGeologiTiadaLantunan butir-butir hujan dan enapan bila titisan hujan yang jatuh bertembung dengan permukaan tanah.
splashpercikanKejuruteraan AutomotifTiada1. Minyak pelincir yang terpercik ke dinding silinder disebabkan putaran aci engkol.
splashpercikanKejuruteraanTiadaTiada
sputteringpercikanAeroangkasaTiadaHentaman zarah bersaiz atom pada permukaan pesawat yang boleh mengakibatkan kerosakan pada sistem penderiaan dan terma.
1234567

Kembali ke atas