Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.du] | ڤردو

Definisi : 1. kelompok pokok (buluh dll), rumpun: digenggamnya serumpun padi dan dicabutnya berderai jatuh tanah drpd ~nya; 2. pangkal pokok: ia menyandarkan basikalnya pd ~ membacang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.du] | ڤردو

Definisi : ; berperdu berasas: kehidupan mereka tidak lagi ~ kpd tradisi dan peradaban Islam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.du] | ڤردو

Definisi : 1 bahagian pangkal pokok: ~ manggis. 2 kelompok pokok yg tumbuh berumpun-rumpun: ~ buluh. berperdu tumbuh sbg perdu; tumbuh dlm bentuk perdu; berumpun. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perdu
Rujuk :pangkal

Peribahasa

Daun 'lah melayang,
     buah jatuh ke perdu juga.

Bermaksud :

Tiada sama kasih kepada anak sendiri dengan kasih kepada anak saudara. (Peribahasa lain yang sama makna: Daun dapat dilayangkan, getah jatuh ke perdu juga).

 

Lihat selanjutnya...(5)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
profil perduprofil perduKesenianTiadaGambar kepala manusia dari belakang sisi yang hanya memperlihatkan kontur pipi, dagu dan belakang leher.
jute-buttperdu jutKesenianTiadaTiada
rootakar; punca; perduFizikTiadaTiada
rootakar; punca; perduMatematikTiadaTiada
rootakar; punca; perduKesenianTiada1. Not kord terbina.
rootakar; punca; perduPerubatanTiadaTiada
water shootstunas perduPertanianTiadaTiada
rootakar; punca; perduPerhutananTiadaTiada
rootakar; punca; perduKejuruteraanTiada4. Bahagian empangan yang menusuk ke dalam tanah tempat empangan bertemu dengan bahagian bukit.,5. Bahagian bawah ulir skru.,6. Nilai pemboleh ubah tak bersandar yang memenuhi sesuatu persamaan, dengan darjah polinomial pada amnya sama dengan bilangan punca.
black legpenyakit perdu hitamPertanianTiadaTiada
12

Kembali ke atas