Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.reng.gan] | ڤرڠݢن

Definisi : 1. batas, perhinggaan, sempadan: pergaulan bebas haruslah ada ~nya; ~ negeri sempadan negeri; 2. had, takat: apabila air pasang paras air di pantai ini naik ke ~ pinggang; 3. bahagian drpd muka atau bab dlm buku (rencana dll) yg terdiri drpd beberapa baris, paragraf: tiga ~ di atas menghuraikan latar belakang masalah ini; syarat-syarat yg diperlukan ada dinyatakan dlm ~ kedua bab pertama; berperenggankan berbataskan, bersempadankan; memerenggankan 1. mengehadkan, mem­bataskan; 2. membahagikan sesuatu (mis teks) kpd beberapa perenggan; pemerengganan proses atau perbuatan me­merenggankan sesuatu: penggunaan tanda baca dan ~ yg wajar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.reng.gan] | ڤرڠݢن

Definisi : 1 had atau peringkat yg terakhir bagi sesuatu; sempadan; batas: ~ negeri sempadan negeri. 2 bahagian drpd sesuatu karangan yg terdiri drpd beberapa baris; penggal: Syarat-syarat yg diperlukan itu ada dinyatakan dlm ~ kedua, bab pertama. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perenggan (kata nama)
1. Bersinonim dengan paragraf: rangkap, untai, stanza, wacana, teks,

2. Bersinonim dengan batas: takat, had, perhinggaan, sempadan, enggat, terat, tanggat, sakat,

Kata Terbitan : berperenggankan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
angin secara tiba-tiba, biasanya daripada angin barat laut men- jadi angin selatan yang diikuti penurunan suhu yang mendadak di selatan dan tenggara Australia. Perubahan arah ini berlaku di belakang perenggan sejuk dan sekiranya peningkatan tekanan besar, angin selatan boleh menjadi ganas. Kedatangan angin selatan biasanya ditandai awan gulung berbentuk sabut yang panjang. Suhu kadangkala jatuh sebanyak 20ºC dalam masa setengah dalam pengawet sejuk. Pengawet yang digunakan mempunyai kelikatan rendah pada suhu bilik seperti pengawet penta dan kreosot dalam minyak diesel atau larutan kuprum naftenat. (HUT) cold-front thunderstorm (ribut petir perenggan sejuk) Ribut petir yang berkaitan dengan perenggan sejuk. (HID) coliform bacteria (bakteria koliform) Bakteria seperti Escherichia coli yang terdapat pada usus manusia dan mama- lia lain, yang sering digunakan sebagai

Kembali ke atas