Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ria] | ڤريا

Definisi : sj tumbuhan (pokok menjalar yg buah­nya pahit dan dibuat sayur), Momordica charanthia; ~ bulan sj tumbuhan (rumpai), bintang berahi, uban kayu, Cardiospermum halicacabum; ~ hutan sj tumbuhan (pokok memanjat), Vitiss mollissima; ~ laut = ~ pantai sj tumbuhan (pokok renek), Colubrina asiatica; ada pun buah ~ itu kalau ditanam di atas batas sakar dan dibaja dgn madu, lagi disiram dgn manisan serta diletakkan di atas tebu sekalipun, apabila masak pahit juga prb orang yg tabiatnya jahat dan tidak akan dapat diperbaiki lagi; sudah tahu ~ pahit prb kesal terhadap orang yg mempercayai orang yg diketahui tidak jujur. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ria] | ڤريا

Definisi : pemuda, lelaki, teruna: bergaul bebas antara pemuda dan pemudi, antara ~ dan wanita. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ria] | ڤريا

Definisi : nama sj tumbuh-tumbuhan menjalar atau buahnya (buahnya pahit dan boleh dibuat sayur), Momordica charanthia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pe.ria] | ڤريا

Definisi : lelaki yg masih muda; pemuda. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
peria (kata nama)
Bersinonim dengan teruna, jejaka, pemuda, lelaki, jantan, bujang, awang, uda, perjaka;,

Puisi
 

Baru kutahu peria pahit,
     Haram bertaubat sayur petola;
Kalau kutahu budi tak baik,
     Haram tak buat dari mula.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Sudah tahu peria pahit.

Bermaksud :

Sudah tahu kurang baik diperbuat juga; penyesalan yang tak berfaedah.

 

Lihat selanjutnya...(7)

358

One man's meat is another man's poison

Sesuatu yang disukai oleh seseorang, tetapi dibenci pula oleh orang lain.

Temu pada awak, peria pada teman.

Polygamy is sweet to some women, but one man's meat is another man's poison. I would rather remain unmarried than suffer in silence!

Hidup bermadu manis bagi sesetengah perempuan, tetapi tebu pada awak, peria pada teman. Saya lebih rela membujang daripada hidup memendam derita!

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Peribahasa Inggeris Melayu

RujukanPeribahasa InggerisMaknaPeribahasa MelayuContoh Bahasa InggerisContoh Bahasa MelayuSumber
590Once a thief, always a thiefTanggapan orang, perangai manusia tidak akan berubah. Kalau pernah buat jahat, ia tentu akan mengulanginya.Buah peria itu kalau ditanam di atas sakar, dibaja dengan madu, disiram dengan manisan, diletakkan di atas tebu, apabila masak pahit jugaEx-convicts have to face the fact that they are not going to get jobs easily as the public still apply the principle: ''Once a thief, always a thief''.Bekas banduan harus menerima hakikat bahawa mereka tidak mudah diambil bekerja memandangkan masyarakat masih berpendirian: ''Buah peria itu kalau ditanam di atas sakar, dibaja dengan madu, disiram dengan manisan, diletakkan di atas tebu, apabila masak pahit juga ''.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
358One man's meat is another man's poisonSesuatu yang disukai oleh seseorang, tetapi dibenci pula oleh orang lain.Temu pada awak, peria pada teman.Polygamy is sweet to some women, but one man's meat is another man's poison. I would rather remain unmarried than suffer in silence!Hidup bermadu manis bagi sesetengah perempuan, tetapi tebu pada awak, peria pada teman. Saya lebih rela membujang daripada hidup memendam derita!Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
614One good turn deserves anotherBantuan yang dihulurkan atau kebaikan yang ditunjukkan haruslah dibalas. (Peribahasa ini lazimnya diucapkan tatkala hendak membalas budi orang yang selalu membantu kita).Tebu ditanam takkan peria yang tumbuh.''Thank you for saving my son's life. So, you must accept this gift as a token of my gratitude. One good turn deserves another,'' said Salina to me.''Terima kasih kerana menyelamatkan anak saya. Oleh itu, terimalah hadiah ini sebagai tanda terima kasih daripada saya. Tebu ditanam takkan peria yang tumbuh,'' kata Salina kepada saya.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu

Kembali ke atas