Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ria] | ڤريا

Definisi : sj tumbuhan (pokok menjalar yg buah­nya pahit dan dibuat sayur), Momordica charanthia; ~ bulan sj tumbuhan (rumpai), bintang berahi, uban kayu, Cardiospermum halicacabum; ~ hutan sj tumbuhan (pokok memanjat), Vitiss mollissima; ~ laut = ~ pantai sj tumbuhan (pokok renek), Colubrina asiatica; ada pun buah ~ itu kalau ditanam di atas batas sakar dan dibaja dgn madu, lagi disiram dgn manisan serta diletakkan di atas tebu sekalipun, apabila masak pahit juga prb orang yg tabiatnya jahat dan tidak akan dapat diperbaiki lagi; sudah tahu ~ pahit prb kesal terhadap orang yg mempercayai orang yg diketahui tidak jujur. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ria] | ڤريا

Definisi : pemuda, lelaki, teruna: bergaul bebas antara pemuda dan pemudi, antara ~ dan wanita. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ria] | ڤريا

Definisi : nama sj tumbuh-tumbuhan menjalar atau buahnya (buahnya pahit dan boleh dibuat sayur), Momordica charanthia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pe.ria] | ڤريا

Definisi : lelaki yg masih muda; pemuda. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
peria (kata nama)
Bersinonim dengan teruna, jejaka, pemuda, lelaki, jantan, bujang, awang, uda, perjaka;,

Puisi
 

Baru kutahu peria pahit,
     Haram bertaubat sayur petola;
Kalau kutahu budi tak baik,
     Haram tak buat dari mula.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Sudah tahu peria pahit.

Bermaksud :

Sudah tahu kurang baik diperbuat juga; penyesalan yang tak berfaedah.

 

Lihat selanjutnya...(7)

358

One man's meat is another man's poison

Sesuatu yang disukai oleh seseorang, tetapi dibenci pula oleh orang lain.

Temu pada awak, peria pada teman.

Polygamy is sweet to some women, but one man's meat is another man's poison. I would rather remain unmarried than suffer in silence!

Hidup bermadu manis bagi sesetengah perempuan, tetapi tebu pada awak, peria pada teman. Saya lebih rela membujang daripada hidup memendam derita!

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Pantun

SumberPuisi
Kurik Kundi Merah SagaKalau ada peria pahit, Belanga baru jerang udang; Kalau ada budi baik, Jadi abu dikenang orang.
Kurik Kundi Merah SagaBaru kutahu peria pahit, Haram bertaubat sayur petola; Kalau kutahu budi tak baik, Haram tak buat dari mula.
Kurik Kundi Merah SagaSudah tahu peria pahit, Jangan disayur dengan bunganya; Sudah diketahui barang tak baik, Jangan diusik dari mulanya.
Kurik Kundi Merah SagaSudah tahu peria pahit, Jangan disayur dengan bunganya; Sudah diketahui barang tak baik, Jangan diusik dari mulanya.
Kurik Kundi Merah SagaSudah makan dengan peria, Kalau ada garam tiada; Kalau sudah ada bercinta, Kalau bercinta jangan berdusta.
Kurik Kundi Merah SagaSudah makan dengan peria, Kalau ada garam tiada; Kalau sudah ada bercinta, Kalau bercinta jangan berdusta.
Kurik Kundi Merah SagaAmbil lepas dalam cerana, Ambil tali ikat peria; Ambo nak pelepas anak teruna, Pelepas sekali anak dara.
Kurik Kundi Merah SagaTeluk Senajang di Kampung Ulu, Ramai orang bertanam peria; Bila dikenang kisah dahulu, Cucur menitis airnya mata.
Kurik Kundi Merah SagaApa sebab jari di tangan? Bentangku tuan menjadi sepuluh; Biji delima mula ditanam, Peria pahit menjadi tumbuh.
Kurik Kundi Merah SagaSebelah tangan jari lima, Dua tangan jari sepuluh; Niat hati tanam delima, Sampai masa peria tumbuh.
12

Kembali ke atas