Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.gi] | ڤريݢي

Definisi : lubang (yg digali dlm tanah) utk men­dapatkan air, sumur: kerana tidak ada bekalan air paip, mereka bergantung pd ~ sahaja utk mendapat air; ~ buta perigi yg tidak mengandungi air lagi; ~ wakaf perigi utk digunakan oleh orang ramai; lopak (men)jadi ~ prb naik darjat (menjadi kaya dll); orang yg menunggu ~ itu, bilakah ia mati dahaga? prb orang yg hampir dgn orang yg berilmu (kaya dll) tidak mungkin menjadi bodoh (susah dll); sebab berkelahi dgn ~ akhirnya mati dahaga prb jangan menentang orang yg berkuasa nanti kita juga yg mendapat kesusahan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ri.gi] | ڤريݢي

Definisi : lubang yg digali di tanah utk mendapatkan air; telaga: ~ buta perigi yg tidak berair lagi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perigi (kata nama)
Bersinonim dengan sumur, telaga, luak.,

Puisi
 

Gali perigi di tengah padang,
     Boleh saya menumpang mandi;
Ingat saya umur panjang,
     Bulan depan ke mari lagi.


Lihat selanjutnya...(59)
Peribahasa

Jangan diperlelarkan timba ke perigi,
     kalau tak putus genting.

Bermaksud :

Perbuatan yang jahat jangan dibiasakan. (Bandingkan dengan: Dilelar timba ke perigi; tak sekali, sekali pecah juga).

 

Lihat selanjutnya...(7)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dengan melarutkan kalium hidroksida dalam air. (KIM, UBAT) aquiclude (akuiklud) Formasi berliang dan berkemampuan menyerap air tetapi tidak meneruskan air dengan kadar yang cukup untuk menghasilkan bekalan yang ketara ke perigi atau mata air. (HID, KEJ) aquifuge (akuifug) Medium atau bahan yang tidak telap dan tidak berupaya menyimpan bekalan air. (BIO, HID, KEJ) aqua fortis aquifuge Kamus Sains.indb 97 7 juga menca- kupi perubahan buatan terhadap keadaan semula jadi seperti imbuh teraruh atau penyusupan dari sesebuah sungai. Pelbagai kaedah telah diperkembang - kan seperti penyebaran air, pengimbuhan melalui kolam, lubang dan perigi, dan pengepaman untuk menghasilkan imbuh teraruh dari air permukaan. Si- nonim artificial replenishment. (HID) artificial replenishment (pengisian semula buatan) Lihat artificial recharge. (HID) artificial vinegar (cuka tiruan/cuka buatan) Campuran

Kembali ke atas