Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.hal] | ڤريحال

Definisi : 1 hal dan keadaan sesuatu: Saya ke mari hendak melihat temasya dan ~ negeri Melayu di sini. 2 sesuatu yg berlaku; peristiwa; kejadian: Telah dilihat baginda ~ itu, baginda pun terlalu murka. memerihalkan menceritakan atau menjelaskan sesuatu; menerangkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perihal
1. Bersinonim dengan keadaan
( hal, perkara, peristiwa, kejadian, peri, )
(kata nama:)

2. Bersinonim dengan mengenai
( berkenaan, tentang, fasal, akan, terhadap, darihal, )
(kata tugas:)

Kata Terbitan : memerihalkan, keperihalan, pemerihalan,

Peribahasa

Hitam bagai buntut (= pantat) belanga.

Bermaksud :

Perihal keburukan sifat seseorang.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
moniliformmoniliformBiologiHistologi dan Sitologi1. Perihal mempunyai genting yang berselang mengikuti jeada yang nalar. 2. Perihal melakukan proses pengecutan dan pemanjangan pada selang masa yang seragam. 3. Perihal berbentuk atau tersusun seperti tasbih.
appearancepenampakan; rupaPentadbiran PerniagaanTiadaPenampakan: Perihal memperlihatkan diri di khalayak ramai. Rupa: Perihal sesuatu benda yang kelihatan dari luar.
bisexualbiseksBiologiGenetik1. Perihal spesies yang terdiri daripada individu jantan dan individu betina. 2. Perihal sesuatu haiwan yang mempunyai kedua-dua ovari dan testis, atau tumbuhan yang mempunyai kedua-dua stamen dan pistil.
bisexualbiseksKimiaTiada1. Perihal spesies yang terdiri daripada individu jantan dan individu betina. 2. Perihal sesuatu haiwan yang mempunyai kedua-dua ovari dan testis, atau tumbuhan yang mempunyai kedua-dua stamen dan pistil.
sessilesesilBiologiHistologi dan Sitologi1 Perihal terletak secara langsung pada dasar tanpa mempunyai sokong, tangkai, pedisel atau pedunkel. 2 perihal terlekat pada sesuatu yang tidak bergerak, iaitu berlawanan dengan yang hidup bergerak bebas.
isti’jarmenyewa/mengupahPerniagaan IslamTiada1. Perihal aktiviti sewa. Contohnya, dalam perniagaan, sewaan atau pajakan jentera, kenderaan, ruang pejabat atau kediaman. 2. Perihal aktiviti upah. Contohnya, upahan meliputi perkhidmatan guaman, rundingan dan kepakaran.
describememerihal;perihal (kan)FizikTiadaTiada
program descriptionperihal atur caraKomputerTiadaTiada
problem descriptionperihal masalahKomputerTiadaTiada
record descriptionperihal rekodKomputerTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas