Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1. sedap (bahan makanan), enak, lazat: sesedap mana pun masakan orang lain, masakan emak lebih ~; 2. rasa tersendiri yg memang merupakan ciri asli atau semula jadi sesuatu, spt buah-buahan dan tumbuhan: ~ oren; ~ anggur; ~ vanila; 3. = bahan ~ bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; keperisaan kesedapan, keenakan: nikmatilah ~ buah-buahan sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki, spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perisa


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
BIO) chicory (cikori) Serbuk yang diperoleh daripada memanggang dan mengisar akar kering Chico- rium intybus. Serbuk ini boleh mengandungi lemak atau gula. Cikori biasanya dicampurkan ke dalam kopi untuk memberi perisa. (TEKMA) chigger (ciger) Larva tungau yang berkaki enam daripada famili Trombiculidae. Gigitannya pada kulit menyebabkan bengkak, gatal dan kadang-kadang dermatitis teruk. Spesies yang terdapat di kawasan Asia Pasifik merupakan kuning, berbau harum, larut dalam alkohol dan eter, mudah terbakar dan beracun. Nitrus eter disediakan melalui tindak balas etanol dan asid nitrik. Sebatian ini digunakan dalam tindak balas organik, bahan perisa sintetik dan dalam perubatan. Sinonim ethyl nitrite. (KIM) no load voltage (voltan tanpa beban) Nama bagi voltan di pangkalan bateri atau sumber bekalan apabila litar luar- nya tidak disambungkan pada

Kembali ke atas