Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1. sedap (bahan makanan), enak, lazat: sesedap mana pun masakan orang lain, masakan emak lebih ~; 2. rasa tersendiri yg memang merupakan ciri asli atau semula jadi sesuatu, spt buah-buahan dan tumbuhan: ~ oren; ~ anggur; ~ vanila; 3. = bahan ~ bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; keperisaan kesedapan, keenakan: nikmatilah ~ buah-buahan sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki, spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perisa


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
flavoring substance/seasoningbahan perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananSebatian semula jadi atau sintetik yang ditambah ke dalam makanan untuk mengeluarkan perisa atau mengubahsuai perisa yang sedia ada. Contoh, garam, gula, herba, rempah dan cuka.
artificial flavorperisa buatanMakanan dan PemakananMakananPerisa yang dibuat daripada bahan kimia seperti komponen ester dan amil asetat yang memberikan perisa pisang.
flavour enhancerbahan penggalak perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananBahan untuk melazatkan, memperbaiki rasa, atau mengeluarkan ciri-ciri rasa tertentu makanan. Bahan ini mempunyai perisa tersendiri. Contoh, protein sayur hidrolisis dan ekstrak yis autolisis. Sinonim bahan penambah perisa.
flavour enhancerbahan penambah perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananLihat bahan penggalak perisa.
flavour potentiatorbahan perangsang perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananLihat bahan berpotensi perisa.
flavour potentiatorbahan berpotensi perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananBahan tidak berperisa untuk menambah, mengubahsuai atau melengkap rasa dan/atau aroma semula jadi makanan, yang dimasukkan ke dalam makanan dalam kuantiti yang kecil. Contohnya, mononatrium glutamat dan 5�-nukleotida. Sinonim bahan perangsang perisa. Lihat juga bahan penggalak perisa.
flavour profileprofil perisaMakanan dan PemakananTeknologi MakananKaedah penilaian deria yang menerangkan rasa dan aroma sesuatu makanan secara terperinci. Profil perisa merangkumi semua ciri yang dirasai, keamatan setiap ciri, susunan ciri-ciri ini dirasai, serta rasa keseluruhan makanan.
caramelizationpengkaramelanMakanan dan PemakananMakananProses pemerangan gula tidak berenzim yang menghasilkan perisa kacang berwarna perang. Pengkaramelan terjadi semasa pemanasan kering ke atas makanan mengandungi gula yang tinggi. Semasa proses ini, bahan kimia yang meruap seperti diasetil terjadi dan seterusnya menghasilkan perisa karamel.
flavourperisaSosiologiTiadaTiada
flavourperisaPerubatanTiada1. Kualiti sesuatu bahan yang mempengaruhi rasa.,2. Sediaan farmaseutik untuk memperbaiki rasa sesuatu makanan atau ubat.
12345678910...

Kembali ke atas