Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.la.han] | ڤرلاهن

Definisi : 1. tidak terburu­buru (tergesa-gesa, cepat-cepat), lambat-lam­bat: ia berjalan sangat ~ spt tiada berdaya lakunya; setiap pelukis mestilah belajar melukis dan kemudian perlahan-lahan meningkat naik hingga menjadi pelukis yg terkemuka; 2. tidak kuat (percakapan, suara), lembut: cakaplah perlahan-lahan sedikit supaya tidak didengar orang; 3. tidak dgn tenaga yg banyak, tidak kuat-kuat, sedikit-­sedikit: meriam itu ditarik perlahan-lahan; memperlahankan 1. menjadikan perlahan, memperlambat: apabila menghampiri persimpangan jalan ia ~ kereta yg dipandunya; 2. mengecilkan suara atau bunyi: perlahankan sedikit radio itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.la.han] | ڤرلاهن

Definisi : 1 tidak tergesa-gesa; lambat-lambat: berjalan dgn ~. 2 tidak kuat atau tidak nyaring bunyinya; lembut: Bercakaplah ~ sedikit. 3 tidak dgn tenaga yg banyak; tidak kuat-kuat: Tekan pin itu dgn ~. memperlahankan 1 membuat jadi perlahan; melambatkan: Dia ~ keretanya. 2 merendahkan atau mengecilkan bunyi sesuatu: ~ radio. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perlahan
Kata Terbitan : perlahan-lahan, memperlahankan,

Puisi
 

Anak burung terbang perlahan,
     Hinggap mari ranting kayu;
Kalau nak beli buah setandan,
     Tentu bercampur masak layu.


Lihat selanjutnya...(7)
Peribahasa

Seperti gunting makan dihujung.

Bermaksud :

Membalas dendam ataupun berbuat sesuatu dengan diam-diam, dan perlahan-lahan tetapi berhasil.

 

Lihat selanjutnya...(4)

534

Slow but sure wins the race

Orang yang melakukan sesuatu dengan perlahan-lahan tetapi berterusan akan berjaya mencapai maksudnya berbanding dengan orang yang bertindak tergesa-gesa.

Biar lambat laga, asal menang

In the pressing need to attain the result, we could not rush things. An investigation of this nature required meticulous work. Thus, we were well aware that slow but sure wins the race because it was too easy to overlook the vital clues.

Dalam keperluan mendesak untuk mendapatkan keputusan, kami tidak boleh bertindak tergopoh-gapah. Penyiasatan seperti itu perlu dilakukan dengan amat teliti. Oleh itu, kami sedar bahawa biar lambat laga, asal menang kerana terlalu mudah untuk kami terlepas pandang akan bukti penting yang ada.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(8)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
   2. mengopek sesuatu dengan perlahan menggunakan jari.Lagi hang kerunaih kerupin lagi meroyak.[lA.gi hAN k«.Òu.nAC k«.Òu.pin lA.gi m«.Òo.jA/]Semakin kamu kopek keruping semakin melarat.
meloroih[m«.l.ҍC]kata kerjaturun atau jatuh dengan sendiri secara perlahan atau cepat menuruti sesuatu objek yang lurusIkat bendera kuat-kuat takot dia meloroih.[i.kAt b«n.de.ÒA ku.wAt.ku.wAt tA.kot di.jA m«.l.ҍC]Ikat bendera kuat-kuat takut jatuh dengan sendiri.
bekelon[b«.k«.lon]kata adjektifberkenaan dengan asap yang nampak naik secara perlahan-lahan ke udara.Ada orang isap rokok kat pancoq, nampak asap bekelon.[A.dA .ÒAN i.sAp ҍ.k kAt pAn.tS)Ö nAm.pA/ A.sAp b«.k«.lon]Ada orang menghisap rokok dalam bilik air, nampak asap bekelon.
mengapai[m«.NA.pAj]kata kerjaberenang secara telentang dengan tangan dan kaki digerakkan secara perlahan supaya tidak tengelamLepaih berenang dia mengapai nak ambek napaih.[l«.pAC b«.Ò«.nAN di.jA m«.NA.pAj nA/ Am.bE/ nA.pAC]Selepas berenang dia berenang telentang untuk mengambil nafas.

Kembali ke atas