Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.la.han] | ڤرلاهن

Definisi : 1. tidak terburu­buru (tergesa-gesa, cepat-cepat), lambat-lam­bat: ia berjalan sangat ~ spt tiada berdaya lakunya; setiap pelukis mestilah belajar melukis dan kemudian perlahan-lahan meningkat naik hingga menjadi pelukis yg terkemuka; 2. tidak kuat (percakapan, suara), lembut: cakaplah perlahan-lahan sedikit supaya tidak didengar orang; 3. tidak dgn tenaga yg banyak, tidak kuat-kuat, sedikit-­sedikit: meriam itu ditarik perlahan-lahan; memperlahankan 1. menjadikan perlahan, memperlambat: apabila menghampiri persimpangan jalan ia ~ kereta yg dipandunya; 2. mengecilkan suara atau bunyi: perlahankan sedikit radio itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.la.han] | ڤرلاهن

Definisi : 1 tidak tergesa-gesa; lambat-lambat: berjalan dgn ~. 2 tidak kuat atau tidak nyaring bunyinya; lembut: Bercakaplah ~ sedikit. 3 tidak dgn tenaga yg banyak; tidak kuat-kuat: Tekan pin itu dgn ~. memperlahankan 1 membuat jadi perlahan; melambatkan: Dia ~ keretanya. 2 merendahkan atau mengecilkan bunyi sesuatu: ~ radio. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
perlahan
Kata Terbitan : perlahan-lahan, memperlahankan,

Puisi
 

Anak burung terbang perlahan,
     Hinggap mari ranting kayu;
Kalau nak beli buah setandan,
     Tentu bercampur masak layu.


Lihat selanjutnya...(7)
Peribahasa

Seperti gunting makan dihujung.

Bermaksud :

Membalas dendam ataupun berbuat sesuatu dengan diam-diam, dan perlahan-lahan tetapi berhasil.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
ammonium sulfat) Formula (NH 4 ) 2 SO 4 . Hablur putih atau kelabu-keperangan, larut dalam air, ti- dak larut dalam alkohol dan aseton, takat lebur 513ºC. Apabila ammonium sulfat dipanaskan perlahan-lahan, ammonium hidrogen sulfat terhasil. Apabila dipanaskan dengan kuat, nitrogen, ammonia sulfur dioksida dan air terhasil. Ammonium sulfat dihasilkan melalui tindak balas ammonia dengan asid sul - furik, dan terhasil sebagai umum- nya berbentuk bulat atau bujur dan mengelilingi pusat tekanan tinggi. Struktur dinamik antisiklon ialah pumpunan mendatar di aras tinggi, pencapahan men - datar di aras rendah dan penurunan udara secara perlahan di sebahagian besar troposfera. (HID, METEO) anticyclonic shear (ricihan antisiklon) Ricihan angin mendatar yang dapat menyumbangkan kepada kevortisan yang berantisiklon aliran. Keadaan ini biasanya menghasilkan putaran antisiklon bagi zarah udara

Kembali ke atas