Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.mit] | ڤرميت

Definisi : dokumen rasmi (atau kebenaran ber­tulis) drpd pihak berkuasa yg memberi seseorang hak utk melakukan sesuatu: rumah-rumah yg hendak dirobohkan itu telah didirikan dgn tidak ada ~ kerajaan; berpermit ada permitnya, mempunyai per­mit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.mit] | ڤرميت

Definisi : 1 surat kebenaran utk melakukan sesuatu dll. 2 kebenaran utk melakukan sesuatu; keizinan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata permit


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
well permitpermit telagaKejuruteraanPetroleumPernyataan kebenaran secara rasmi dari pihak kerajaan atau pemerintah untuk sesebuah syarikat menggerudi di sesuatu kawasan. Permit juga kadang-kadang diperlukan untuk melakukan pendalaman telaga atau kerja-kerja pembaikan lain terhadap sesebuah telaga.
permit bondbon permitinsuransTiadaBon yang memberi jaminan bahawa seseorang yang diberi permit untuk menjalankan sesuatu aktiviti akan mematuhi semua peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan pemberian permit itu.
permit bondbon permitPentadbiran PerniagaanTiadaBon yang memberi jaminan bahawa seseorang yang diberi permit untuk menjalankan sesuatu aktiviti akan mematuhi semua peraturan dan undang-undang yang berkaitan dengan pemberian permit itu.
permitpermitPerhutananTiadaTiada
permitpermitKejuruteraanTiadaTiada
permitpermitUndang-undangTiadaTiada
working permitpermit kerjaGeografiTiadaTiada
work permitpermit kerjaKependudukanTiadaTiada
residence permitpermit tinggalKependudukanTiadaTiada
burial permitpermit pengebumianKependudukanTiadaTiada
1234

Kembali ke atas