Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.sis] | ڤرسيس

Definisi : 1. kena benar, sama benar, serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat; wajah Amelia ~ wajah emaknya; 2. tepat (bkn waktu), genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari; kepersisan perihal (keadaan) persis, kete­patan, kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci, tetapi sempurna dr segi ~nya; ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata persis


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
precision farmingpertanian persisPertanianAgroteknologiAmalan pertanian yang menitikberatkan penggunaan input pertanian seperti baja dengan mengambil kira keperluan tanaman di lokasi ladang secara tepat. Dengan kaedah ini kos penggunaan input dapat dikurangkan dan pembaziran dapat dielakkan. Sebelum pertanian persis diperkenalkan, baja yang digunakan dalam sesuatu ladang ditabur dengan kadar yang sama rata di seluruh ladang yang luas tanpa mengambil kira perbezaan kesuburan tanah di lokasi berlainan di ladang itu. Dengan pertanian persis, tanah di ladang dipetakan dahulu dan melalui analisis sampel tanah keperluan baja dikira mengikut lokasi ladang tersebut. Tanah yang subur memerlukan kadar baja yang kurang daripada tanah yang kurang subur. Untuk mengamalkan pertanian persis, beberapa alat diperlukan seperti GIS, GPS dan VRA.
precision instrument of metermeter alatan persisTeknikElektrikPeranti, alatan, atau meter yang memberikan bacaan persis untuk kegunaan ujian atau uji kaji berbanding dengan meter-meter lain atau meter yang mempunyai kepekaan yang tinggi.
precisepersisKimiaTiadaTiada
precisepersisKejuruteraanTiadaTiada
geocodegeokodPertanianAgroteknologiKedudukan sesuatu lokasi, contohnya sebuah rumah yang diberikan koordinat petanya (garis bujur dan garis lintang) supaya kedudukan rumah dalam peta mudah ditentukan. Geokod digunakan� dalam pertanian persis untuk mengenal pasti kedudukan sesuatu bidang tanah. Dalam kaedah pertanian persis, baja ditabur mengikut kesuburan tanah yang berbeza mengikut lokasi ladang itu. Perbezaan antara lokasi boleh dipetakan dan kadar baja yang ditabur adalah berasaskan kesuburan tanah di lokasi berkenaan. Untuk menentukan lokasi, sistem penempatan global (GPS) digunakan dan geokod lokasi itu mesti diketahui terlebih dahulu. Lihat juga sistem penempatan global.
precision camerakamera persisKomunikasi MassaTiadaTiada
precission timberkayu persisKejuruteraanTiadaTiada
precision machinemesin persisKejuruteraanTiadaTiada
precision instrumentalat persisKejuruteraanTiadaTiada
precise measurementukuran persisKejuruteraanTiadaTiada
12345

Kembali ke atas