Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[per.tu.bu.han] | ڤرتوبوهن

Definisi : badan yg ditubuhkan utk me­nger­jakan (menjalankan) sesuatu, lembaga, organisasi, persatuan: (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[per.tu.bu.han] | ڤرتوبوهن

Definisi : badan yg ditubuhkan utk mengerjakan (menjalankan) sesuatu; persatuan: ~ peniaga-peniaga Melayu. ~ bukan kerajaan badan atau pertubuhan sukarela yg bergerak dlm bidang sosial, ekonomi, kebudayaan dsb dgn matlamat dan fungsi­nya yg tertentu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tubuh (kata nama)
Bersinonim dengan badan, jasad, jasmani, jisim, diri, rangka, bentuk, sarira;,
Kata Terbitan : bersetubuh, menyetubuhi, persetubuhan, bertubuh, menubuhkan, tertubuh, pertubuhan, penubuhan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
ini ditunjukkan oleh kebanyakan mamalia, burung, ikan, sebahagian kecil amfibia dan serangga. (BIO) territorial broadcast (siaran kawasan) Siaran yang mengandungi maklumat meteorologi dari kawasan, satu atau be- berapa negara anggota pertubuhan meteorologi sedunia dan kawasan laut yang sesuai. Siaran ini bertujuan untuk penerimaan di kawasan asal maklumat di satu atau lebih pusat subwilayah yang ditetapkan dan mungkin di pusat siaran wilayah dan perisian komputer, penggunaan, cara kerja dan hal-hal lain yang berkaitan dengan kemudahan dan keperluan untuk pengguna menggu- nakan komputer. (KOM) user group (kumpulan pengguna) Kumpulan orang perseorangan atau pertubuhan yang menggunakan sistem ter- tentu. (KOM) user guide (panduan pengguna) 1. Lihat user manual. 2. Catatan dalam perisian komputer bagi membantu pengguna menggunakan kemudahan perisian dengan betul. (KOM) user manual

Kembali ke atas