Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.tir] | ڤتير

Definisi : sj bunyi guruh yg kuat (biasanya disertai kilat), geledek; ~ tunggal petir yg amat kuat dan berbunyi dgn tiba-tiba; disambar (ditembak) ~ terkena panahan api (elektrik) petir; mata (panah) ~ halilintar, kilat; bagai kilat senja, bagai ~ tunggal prb tangkas sikap dan kuat bunyi suaranya (pahlawan dll); memetir, memetir-metir mendegam-degam, menggeledek (suara dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.tir] | ڤتير

Definisi : akronim bagi Parti Tindakan Rakyat (Singapura). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.tir] | ڤتير

Definisi : bunyi guruh yg kuat, biasanya disertai kilat: ~ tunggal petir yg sangat kuat dan berbunyi dgn tiba-tiba. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
petir (kata nama)
Bersinonim dengan halilintar, guruh, guntur, geledek, geluduk, petus, pelakar;,
Kata Terbitan : memetir, memetir-metir,

Puisi
 

Guruh petir penuba limbat,
     Pandan berjemur di seberang;
Dua tiga mencari ubat,
     Ubat dapat badanlah hilang.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Bagai kilat senja,
     bagai petir tunggal.

Bermaksud :

Ketangkasan sikap dan kuat bunyi suaranya.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
air-mass thunderstormribut petir jisim udaraMeteorologiMeteorologi PerhubunganRibut petir yang terbentuk disebabkan oleh olakan jisim udara, biasanya akibat pemanasan dibahagian bawah jisim udara. Ribut petir jenis ini merupakan bentuk hujan curah jisim udara yang melampau.
thunderstormribut petirSainsHidrometeorologiRibut tempatan yang dihasilkan oleh awan kumulonimbus. Ribut ini selalunya disertai kilat dan guruh, serta angin yang kuat, hujan yang lebat dan kadang kala hujan batu. Ribut ini selalunya berlaku dalam jangka masa yang pendek, jarang-jarang melebihi dua jam. Ribut petir merupakan hasil ketakstabilan atmosfera dan terdiri daripada lapisan udara terbalik untuk mencapai penstrataan ketumpatan yang lebih stabil. Olakan kencang merupakan ciri ribut petir pada awal fasa kejadiannya. Angin kencang yang menurun dalam suatu turus kerpasan menandakan tahap kelesapan. Ribut petir bertiup sehingga 40 000 � 50 000 kaki di latitud tengah dan hingga ke ketinggian yang lebih di kawasan tropika. Hanya kestabilan stratosfera bahagian bawah yang mengehadkan perkembangan ribut ke atas. Kualiti unik ribut petir ialah kegiatan elektrik yang menonjol. Kajian berkenaan dengan elektrik ribut petir termasuk bukan sahaja fenomena kilat tetapi kesemua kekompleksan pemisahan cas ribut petir dan semua taburan cas dalam lingkungan pen
thunderstormribut petirMeteorologiMeteorologi PerhubunganRibut tempatan yang dihasilkan oleh awan kumulonimbus. Ribut ini selalunya disertai kilat dan guruh, serta angin yang kuat, hujan yang lebat dan kadangkala hujan batu. Ribut ini selalunya berlaku dalam jangka masa yang pendek, jarang-jarang melebihi dua jam. Ribut petir merupakan hasil ketakstabilan atmosfera dan terdiri daripada lapisan udara terbalik untuk mencapai penstrataan ketumpatan yang lebih stabil. Arus olakan menaik yang kuat merupakan ciri ribut petir pada awal fasa kejadiannya. Arus menurun yang kuat dalam suatu turus kerpasan menandakan tahap kelesapan. Ribut petir terbentuk sehingga 40 000 kaki hingga 50 000 kaki tinggi di latitud tengah dan lebih tinggi di kawasan tropika. Kestabilan stratosfera bahagian bawah mengehadkan pengembangan ribut ke atas. Keunikan ribut petir ialah kegiatan elektriknya yang menonjol. Kajian berkenaan dengan elektrik ribut petir termasuk bukan sahaja fenomena kilat tetapi kesemua kekompleksan pemisahan cas ribut petir dan semua taburan cas dalam lingkungan pengaruh r
prefrontal thunderstormribut petir praperengganGeografiTiadaRibut petir yang berlaku pada garisan praperenggan bila sektor panas sebuah gelombang siklon mendahului lebih kurang 50 - 100 batu di hadapan perenggan sejuk.
frontal thunderstormribut petir perengganGeografiTiadaRibut petir yang berlaku semasa laluan perenggan panas dalam sebuah sistem tekanan rendah.
convective thunderstormribut petir perolakanGeografiTiadaRibut petir yang terbentuk akibat kenaikan sel-sel pemeluwapan yang menghasilkan drauf-drauf naik yang sangat kuat.
frontal thunderstormribut petir perengganGeologiTiadaRibut petir yang berlaku semasa laluan perenggan panas dalam sebuah sistem tekanan rendah.
advective thunderstormribut petir alir lintangSainsHidrometeorologiRibut petir yang disebabkan oleh ketakstabilan statik yang dihasilkan oleh alir lintang udara yang agak sejuk di aras tinggi atau udara yang agak panas di aras rendah atau gabungan kedua-duanya.
high-level thunderstormribut petir aras tinggiSainsHidrometeorologiRibut petir yang berpunca di altitud agak tinggi di atmosfera, kira-kira 8000 kaki atau lebih. Ribut ini terbentuk paling nyata di wilayah gersang dan selalunya, kerpasannya tersejat sebelum sampai ke permukaan bumi.
cold-front thunderstormribut petir perenggan sejukSainsHidrometeorologiRibut petir yang berkaitan dengan perenggan sejuk.
12345678910...

Kembali ke atas