Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.tun.ju/] | ڤتونجوق

Definisi : ark 1. sesuatu yg menunjuk atau menunjukkan (tanda, isyarat, dll), tanda dll yg memberitahu tentang sesuatu: pemandu-pemandu kereta sangat sedikit yg mematuhi ~-~ jalan raya; 2. ketentuan yg harus dipatuhi, syarat: sebelum memakan ubat ini, ~ yg dikembarkan ini hendaklah dibaca dgn teliti; 3. ajaran, nasihat, tunjuk ajar: esei-esei yg dikumpulkan di dlm Renung-an penuh dgn seruan dan ~ utk menyedarkan dan membangunkan masyarakat; 4. bisikan hati (yg datang drpd Tuhan), ilham: mene-rima ~ Tuhan; 5. sesuatu yg menjadi panduan (utk melakukan sesuatu), rujukan: buku ini adalah ~ yg baik bagi penggemar-peng-gemar kesusasteraan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.tun.ju/] | ڤتونجوق

Definisi : 1 tanda atau isyarat yg mem­beritahukan sesuatu: Semua pemandu mesti patuh pd ~-~ jalan raya. 2 ajaran atau nasihat: ~ guru itu jangan disia-siakan. 3 sesuatu yg menjadi panduan utk melakukan sesuatu; rujukan: Buku ini menjadi ~ kpd penuntut-penuntut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
financial objectiveobjektif kewanganPengurusanPerancanganSasaran perniagaan yang berkaitan dengan petunjuk-petunjuk kewangan termasuk hasil jualan, kos operasi, kos per unit dan nisbah semasa yang mengukur prestasi operasi sesebuah organisasi dalam suatu tempoh tertentu. Matlamat tersebut diukur untuk menggambarkan kedudukan kewangan keseluruhan organisasi seperti pulangan terhadap pelaburan, jumlah keuntungan bersih, peratus peningkatan keuntungan syarikat atau kadar pertumbuhan syer pasaran.
regional inequalityketakseimbangan wilayahSosiologiTiadaKeadaan tidak setara antara wilayah dari segi fizikal, sosial, dan ekonomi berdasarkan petunjuk-petunjuk tertentu.
legendlegenda; petunjukKejuruteraanTiada2. Petunjuk: Jadual lambang atau data-data lain yang ditempatkan pada peta, carta atau gambar rajah untuk membantu pembaca mentafsirnya.
amber indicationpetunjuk ambarKejuruteraan AutomotifTiadaPetunjuk berwarna kuning pinang masak yang terdapat dalam sistem lampu isyarat.
lightning echogema kilatSainsHidrometeorologiSejenis kilat yang terhasil daripada penambahan kebolehpantulan radar berkaitan dengan turus gas terion yang terdi akibat luahan kilat. Jangka masa biasanya adalah dalam lingkungan 0.25 saat. Gema radar daripada kilat boleh dicerap sama ada pada petunjuk modul amplitud atau petunjuk modul keamatan. Pada petunjuk modul amplitud gema radar wujud sebagai gema kuat mendadak atau kumpulan gema yang naik ke atas dari gema kerpasan yang berkaitan dengannya.
guide markstanda panduKesusasteraanTiadaTanda-tanda yang memberi petunjuk atau pemecahan sesuatu perkara dalam sesebuah teks. Contoh: Sandi Asma dalam karya sastera Jawa dapat menjadi petunjuk kepada nama pengarangnya seperti berikut: Kidung kadresaning kapti, yayah nglamung tanpa masa, in gan silarja jatine, satata samaptaptinya, raket rakiting ruksa, tahan tumaneming siku, karasuk sakeh kasrakat. Candra Sangkala dalam sastera Jawa memberi petunjuk kepada pentarikan dan 'cap air' yang terdapat pada kertas memberi petunjuk bila naskhah itu ditulis.
gear indicatorspetunjuk gearKejuruteraan Kapal TerbangTiadaPetunjuk dalam kokpit kapal terbang yang menggunakan alat pendaratan boleh sentut untuk memaklumkan kedudukan alat pendaratan tersebut.
key areakawasan petunjukPerhutananTiadaKawasan yang menjadi petunjuk kepada kewujudan spesies tertentu.
key areakawasan petunjukPerhutananPengurusan HutanKawasan yang menjadi petunjuk kepada kewujudan spesies tertentu.
hole type image quality indicatorpetunjuk kualiti imej jenis lubangTeknologi Ujian Tanpa MusnahRadiografi dan UltrasonikLihat petunjuk kualiti imej (IQI).
12345678910...

Kembali ke atas