Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.tun.ju/] | ڤتونجوق

Definisi : ark 1. sesuatu yg menunjuk atau menunjukkan (tanda, isyarat, dll), tanda dll yg memberitahu tentang sesuatu: pemandu-pemandu kereta sangat sedikit yg mematuhi ~-~ jalan raya; 2. ketentuan yg harus dipatuhi, syarat: sebelum memakan ubat ini, ~ yg dikembarkan ini hendaklah dibaca dgn teliti; 3. ajaran, nasihat, tunjuk ajar: esei-esei yg dikumpulkan di dlm Renung-an penuh dgn seruan dan ~ utk menyedarkan dan membangunkan masyarakat; 4. bisikan hati (yg datang drpd Tuhan), ilham: mene-rima ~ Tuhan; 5. sesuatu yg menjadi panduan (utk melakukan sesuatu), rujukan: buku ini adalah ~ yg baik bagi penggemar-peng-gemar kesusasteraan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.tun.ju/] | ڤتونجوق

Definisi : 1 tanda atau isyarat yg mem­beritahukan sesuatu: Semua pemandu mesti patuh pd ~-~ jalan raya. 2 ajaran atau nasihat: ~ guru itu jangan disia-siakan. 3 sesuatu yg menjadi panduan utk melakukan sesuatu; rujukan: Buku ini menjadi ~ kpd penuntut-penuntut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
sejuk) Ribut petir yang berkaitan dengan perenggan sejuk. (HID) coliform bacteria (bakteria koliform) Bakteria seperti Escherichia coli yang terdapat pada usus manusia dan mama- lia lain, yang sering digunakan sebagai petunjuk kehadiran najis. Kehadiran organisma koliform dalam air, susu dan sebagainya menandakan pencemaran oleh najis haiwan atau bahan organik tercemar. (BIO) coliform index (indeks koliform) Penunjuk pencemaran air berdasarkan jumlah kiraan lama dengan konkrit yang baru dituang. (KEJ) key (II) (kekunci) Butang bertuil pada petak atau papan kekunci yang digunakan untuk mema- sukkan data ke dalam komputer. (KOM) key area (kawasan petunjuk) Kawasan yang menjadi petunjuk kepada kewujudan spesies tertentu. (HUT) key cap (butang kekunci) Butang plastik pada petak atau papan kekunci yang mempunyai rupa huruf aksara tercetak atau terlorek pada permukaan

Kembali ke atas