Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pi.da.to] | ڤيداتو

Definisi : 1. ucapan yg disampaikan kpd khalayak ramai: lebih drpd itu ia dapat juga diakui sbg seorang ahli ~ yg mempunyai bakat istimewa; 2. ark ceramah yg membicarakan se­suatu perkara; berpidato menyampaikan pidato: dia memang sudah biasa ~; kemahiran ~; mempidatoi memberi pidato kpd, berpidato kpd: aku ~ perkumpulan pemuda pd waktu malam; mempidatokan membincangkan dlm pidato; pemidato orang yg berpidato. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pi.da.to] | ڤيداتو

Definisi : ucapan atau syarahan yg diberikan di hadapan orang ramai: Beliau telah memulakan ~nya dgn pekikan “Merdeka”. berpidato menyampaikan pidato; bersyarah; berucap: Dia memang pandai ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pidato (kata nama)
Bersinonim dengan ucapan, syarahan, khutbah, ceramah, kuliah;,
Kata Terbitan : berpidato, pemidato,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
perorationpenggulungan pidatoKesusasteraanTiadaBahagian akhir penggulungan pidato, ucapan atau wacana; apa yang berlaku terdahulu yang menunjukkan bagaimana pemidato Yunani dan Roman suka menggunakan di dalam sesuatu perbahasan.
oratorypidato; kepidatoanKesusasteraanTiadaUcapan rasmi di khalayak ramai bertujuan membangkitkan semangat ke atas sesuatu reaksi atau isu tertentu.
orationpidatoKesusasteraanTiadaUcapan rasmi di khalayak ramai bertujuan untuk membangkitkan semangat ke atas sesuatu reaksi atau isu tertentu.
elocutionpidatoKesusasteraanTiadaGaya bercakap terutama di hadapan khalayak ramai.
exhortationpidato gesaanKesusasteraanTiadaTiada
elocutionpidatoLinguistikTiadaTiada
elocutionpidatoKesusasteraanTiadaTiada
exhortationpidato gesaanSejarahTiadaUcapan yang dilakukan oleh orang-orang yang berpengaruh yang bernada rayuan, gesaan, nasihat dan berapi-api untuk menarik perhatian khalayak.
public-speakingpidato umumPentadbiranTiadaTiada
tiradedialog pidatoKesenianDrama dan TeaterDialog yang diucapkan oleh watak yang memberikan gambaran seperti ceramah atau ucapan rasmi untuk membangkitkan semangat atau menimbulkan reaksi tertentu daripada khalayak. Contohnya, dialog watak Zahdi dalam Wira Bukitkarya A. Samad Said.
123

Kembali ke atas