Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pin.tar] | ڤينتر

Definisi : 1. cekap, pandai: datuk itu ~ orangnya; 2. banyak akal, cerdik, licin: orang yg kita hadapi itu lebih ~ dan lebih cergas drpd kita; 3. mahir dlm membuat sesuatu pekerjaan: tukang-tukang gambar dan pelukis-pelukis yg ~; mereka sudah ~ membuat baju sendiri; memintarkan menjadikan pintar; terpintar tercekap, terpandai; kepintaran 1. kepandaian; 2. kecerdikan; 3. kemahiran. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pin.tar] | ڤينتر

Definisi : 1 banyak akal lagi cerdik; pandai; bijak: Dia memang murid yg ~. 2 mahir melakukan sesuatu pekerjaan: Dia belum berapa ~ membaca. kepintaran 1 keadaan atau sifat pintar; kecerdikan; kecerdasan. 2 hal atau sifat mahir; kemahiran: ~nya menenun kain telah menarik perhatian pelancong itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
pintar
Rujuk :pandai

Peribahasa

Sudah tua daripada kakak,
     sudah cerdik daripada mamak.

Bermaksud :

Sudah merasa dirinya telah pintar. mamak = abang atau adik lelaki ibu.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mobile learning (m-learning)pembelajaran bergerak (m-pembelajaran)Teknologi Maklumate-PembelajaranKaedah pembelajaran menerusi penggunaan peranti mudah alih seperti telefon pintar, tablet dan jam pintar.
intelligent agentagen pintarTeknologi MaklumatTiadaKadang kala dipanggil agen web. Agen pintar ialah atur cara yang melaksanakan beberapa perkara mengikut kehendak pengguna. Contohnya, menapis e-mel atau mencari tapak web yang diminati. Proses ini biasanya dibuat secara automatik berdasarkan permintaan pe
smart buildingbangunan pintarTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerBangunan yang dilengkapi litar khas untuk membolehkan penghuni bangunan tersebut mengawal semua aspek pengurusan bangunan dari lokasi pusat. Bangunan pintar mempunyai beberapa fungsi automatik seperti kawalan suhu dalam bangunan, pengimbangan serta penjimatan bekalan air dan elektrik, sistem kawalan kebakaran, dan kawalan serta pemantauan keselamatan.
contactless paymentpembayaran tanpa sentuhPentadbiran PerniagaanTiadaKaedah pembayaran yang selamat bagi pengguna untuk membeli produk atau perkhidmatan dengan mengetik kad debit, kad kredit, kad pintar atau peranti lain seperti telefon pintar pada terminal pembayaran yang mempunyai simbol tanpa sentuh. Pembayaran tanpa sentuh menggunakan teknologi pengecaman frekuensi radio (RFID) atau komunikasi medan dekat (NFC) seperti Samsung Pay, Apple Pay dan Google Pay.
mobile healthkesihatan mudah alihTeknologi Maklumate-KesihatanAplikasi yang berkaitan dengan amalan perubatan dan kesihatan awam yang disokong oleh peranti mudah alih seperti telefon pintar, tablet dan peranti boleh pakai seperti jam tangan pintar. Aplikasi ini membantu mengumpul data kesihatan klinikal, menghantar maklumat penjagaan kesihatan kepada para pengamal, penyelidik, dan pesakit serta memantau tanda-tanda penyakit pada masa nyata.
ingeniouspintarPentadbiranTiadaTiada
giftedpintar cerdasPendidikanTiada

 Individu yang mempunyai kebolehan umum tahap tinggi atau mempunyai satu atau lebih bakat dan keistimewaan yang spesifik.

ingenious pupilmurid pintarPendidikanTiadaTiada
intelligent buildingbangunan pintarTeknologi MaklumatTiadaTiada
intelligent infrastructureprasarana pintarTeknologi MaklumatTiadaTiada
12345678910

Kembali ke atas