Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[po.két] | ڤوکيت

Definisi : (pokét) 1. kantung yg dijahit pd pakai­an (seluar, baju dsb) tempat menaruh sapu tangan, duit, dompet dsb, kocek, saku: seluarnya mempunyai banyak ~; 2. kantung pd pintu kereta, beg pakaian dsb; 3. beg jaring kecil pd meja biliard, meja snuker dsb tempat bola dimasukkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[po.két] | ڤوکيت

Definisi : (pokét); ~ udara kawasan bertekanan rendah di ruang udara yg menyebabkan kapal terbang yg melaluinya terturun dgn tiba-tiba. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[po.két] | ڤوکيت

Definisi : /pokét/ kantung yg dijahit pd pakaian (baju, seluar dsb) tempat menyimpan atau menaruh wang, sapu tangan dsb; kocek; saku. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[po.két] | ڤوکيت

Definisi : /pokét/; ~ udara kawasan di ruang udara yg mempunyai tekanan rendah, yg menyebabkan kapal terbang yg melaluinya terturun dgn tiba-tiba. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata poket


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
book pocketpoket bukuPerpustakaanTiadaPoket daripada kertas keras, satu sampul, atau slip kertas yang ditampal pada bahagian dalam kulit buku untuk menyimpan kad buku atau kad peminjam. Sinonim: poket, kad poket.
pocket placementkeletakan poket; letakan poketGeologiTiadaTiada
pocket placementkeletakan poket; letakan poketPertanianTiadaTiada
pocket placementkeletakan poket; letakan poketPertanianTiadaTiada
pocket-markingpenanda poketPerubatanTiadaMenandakan paras poket menggunakan penanda poket atau prob periodontium dengan membuat beberapa tebukan pada permukaan gingiva.
infrabony pocketpoket infratulangPerubatanTiadaPoket periodantium yang berkaitan dengan kecacatan pada tulang alveolus. Sinonim: poket intra-alveolus.
cover pocketpoket bukuPerpustakaanTiadaPoket daripada linen atau kertas keras yang dilekatkan pada bahagian dalam kulit buku, yang biasanya pada bahagian belakang untuk menempatkan gambar rajah, peta cerai, atau lain-lain yang berkaitan.
pocket dosimetermeter dos poketTeknologi Ujian Tanpa MusnahRadiografi dan UltrasonikAlat yang digunakan untuk memantau dos sinaran terkumpul pekerja sinaran. Alat ini boleh dipakai pada poket baju dan digunakan untuk memantau dos individu tersebut semasa bekerja dalam kawasan sinaran. Bacaan yang diberikan tidak kekal dan akan hilang apabila disetkan semula. Bacaan sebelum dan selepas bekerja perlu direkodkan agar dos yang diterima oleh individu tersebut dapat diketahui statusnya.
probing depthkedalaman pemprobanPerubatanTiadaJarak pinggir gingiva dari lantai poket gingiva, diukur dengan prob berskala. Sinonim: kedalaman poket.
pocketpoket/kocek/sakuPerubatanTiadaTiada
123456

Kembali ke atas