Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[po.li] | ڤولي -

Definisi : awalan asing banyak, mis poligami, poliklinik dan poliglot. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata poli-


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
polyunsaturated fatty acid (PUFA)asid lemak poli tak tepu (PUFA)Makanan dan PemakananPemakananAsid lemak dengan rantaian karbon yang mengandungi dua atau lebih ikatan ganda dua. Asid lemak poli tak tepu terdiri daripada trigliserida dan kebanyakan asid lemak ialah asid lemak poli tak tepu. Contohnya, asid linoleik (dua ikatan ganda dua), dan asid linolenik (tiga ikatan ganda dua). Makanan yang mengandungi asid lemak poli tak tepu ialah minyak soya, minyak bunga matahari dan minyak jagung.
poli (A-b-B)poli (A-b-B)KejuruteraanPolimerSingkatan untuk menjelaskan kopolimer blok A dan B, dengan A dan B ialah komponen dan b blok. L.j. kopolimer blok.
poli (A-g-B)poli (A-g-B)KejuruteraanPolimerSingkatan untuk menjelaskan kopolimer cangkuk A dan B, dengan A ialah tulang belakang rantai linear, B rantai cabang dan g cangkuk. L.j. kopolimer cangkuk.
poli (A-co-B)poli (A-ko-B)KejuruteraanPolimerSingkatan untuk menjelaskan polimer jenis kopolimer, dengan A ialah komponen utama, B komponen minor dan ko kopolimer. Misalnya, kopolipropilena dengan polietilena sebagai komponen minor.
poly-poli-PerubatanTiadaTiada
poly-L-lysinepoli-L-lisinaVeterinarTiadaTiada
poly [A]ekor poli [A]BiologiGenetikHujung 3� mRNA yang mengandungi jujukan antara 50 hingga 200 nukleotida adenosina.
poly (A) polymerasepoli (A) polimeraseBiologiGenetikEnzim yang memangkini penambahan adenosina kepada hujung 3� mRNA selepas transkripsi.
poly-antibiotic pastepes poli-antibiotikPerubatanTiadaPes yang mengandung lebih daripada satu antibiotik, digunakan untuk mendisinfeksi kanal akar dalam rawatan endodontik.
polyadenylationpempoliadenilanBioteknologiTiadaPenambahan bukan transkripsi poli-A kepada RNA eukariot yang mempunyai hujung 3’.
12

Kembali ke atas