Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : asas atau dasar (yg menjadi pokok seĀ­suatu pemikiran, kajian, tindakan, dll), hukum (sesuatu teori dll): utk membuka kedai sendiri, seseorang itu haruslah mengetahui ~-~ perniagaan; dgn langkah ini maka tertubuhlah ~ bahawa kerajaan bertanggungjawab membela orang yg menderita; pd ~nya pd dasarnya; berprinsip mempunyai prinsip: seorang tokoh politik yg ~; berprinsipkan menggunakan (sesuatu) sbg prinsip. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : sesuatu yg menjadi dasar atau pegangan: pd ~nya pd dasarnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : prinsip

Tesaurus
 
prinsip (kata nama,)
Bahasa Asal :Inggeris
Bersinonim dengan asas, dasar, rukun, lunas, sendi, tonggak, lunas, teras, tunjang, pegangan, sandaran, landasan, pokok.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
legal principle of life insuranceprinsip undang-undang insurans hayatinsuransTiadaPrinsip-prinsip yang melandasi kontrak insurans yang dibuat di antara insurer dan insured. Prinsip ini adalah tertakluk kepada undang-undang kontrak biasa dan juga prinsip-prinsip khusus untuk insurans. Contohnya prinsip penuh percaya mutlak.
method of warfarecara berperangUndang-undangUndang-undang AntarabangsaSebarang kaedah atau strategi yang digunakan bagi memenangi sesuatu peperangan atau pertempuran. Cara berperang adalah dibenarkan dalam undang-undang kemanusiaan antarabangsa, namun perlu tertakluk kepada prinsip-prinsip tertentu. Antara prinsip tersebut termasuklah prinsip pembezaan, prinsip perkadaran, prinsip keperluan ketenteraan dan prinsip pengelakan daripada penderitaan tak perlu. Contohnya, prinsip keperluan ketenteraan yang bermaksud alasan sah yang boleh digunakan untuk melakukan serangan bagi mencapai matlamat ketenteraan, walaupun serangan tersebut boleh memberikan kesan mudarat kepada penduduk dan objek awam. Dalam prinsip ini, serangan tersebut perlu dilakukan kerana tanpa serangan tersebut, sesuatu matlamat ketenteraan tidak akan dicapai. Lihat juga prinsip pembezaan, prinsip perkadaran, penderitaan tak perlu.
moralitymoralKesenianSeni Bina1. Prinsip-prinsip mengenai perbezaan antara tingkah laku yang betul atau salah. 2. Pendekatan dalam seni bina yang berdasarkan prinsip moral yang mendakwa bahawa gaya seni bina harus jujur ??dan rasional serta mencerminkan keperluan masyarakat kontemporari. Prinsip moral ini telah berakar umbi dalam tradisi teori lama seawal zaman Pugin, Viollet-le-Duc dan Corbusier.
five points of architecturelima prinsip asas seni binaKesenianSeni BinaPrinsip-prinsip asas dalam seni bina yang diperkenalkan oleh tokoh arkitek terkemuka, Le Corbusier yang merangkumi lima perkara utama, iaitu: (i) Penggunaan pelan terbuka. (ii) Bangunan dinaikkan di atas susunan tiang. (iii) Mukaan bangunan yang tidak bergantung pada kedudukan tiang (dinding salut). (iv) Penerapan taman di ruang atas bahagian bumbung. (v) Jalur tingkap memanjang tanpa halangan struktur. Contoh bangunan yang mengaplikasikan prinsip tersebut ialah Villa Savoye di Poissy, Perancis.
bibliopolismbibliopolismePerpustakaanTiadaPrinsip-prinsip perdagangan, atau penjualan buku.
dietotherapydietoterapiPerubatanTiadaPenggunaan prinsip-prinsip dietetik dalam rawatan.
classification principlesasas pengelasanSejarahTiadaPrinsip-prinsip yang ditetapkan sebagai dasar atau asas dalam pengelasan.
family valuesnilai keluargaKejururawatanTiadaPrinsip-prinsip piawai atau kualiti kesihatan yang dipercayai dan diamalkan oleh ahli keluarga.
geochemical prospectingpencarigalian geokimiaGeologiTiadaPenggunaan data dan prinsip-prinsip geokimia dan biogeokimia dalam pencarian mendapan mineral, petroleum, dan gas asli yang mempunyai nilai ekonomi.
logiclogikKesusasteraanTiadaSains yang membuat pengkajian tentang prinsip-prinsip yang mengawal pentaakulan, ilmu mantik.
12345678910...

Kembali ke atas