Maklumat Kata

Kamus Bahasa InggerisDefinisi : nbahan dorong. (Kamus Inggeris-Melayu Dewan)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata propellant


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
propellantbahan rejang; perejangKimiaTiadaTiada
propellantbahan rejang; perejangKimiaTiadaTiada
propellantbahan rejang; perejangPerubatanTiadaTiada
propellantbahan rejang; perejangKejuruteraanTiadaBahan boleh bakar yang menghasilkan haba dan membekalkan zarah-zarah penolak seperti pada enjin roket.
propellant budgetperuntukan bahan dorongAeroangkasaTiadaAnggaran jumlah bahan dorong yang digunakan bagi subsistem pendorong pesawat semasa hayat operasinya.
propellant management deviceperanti urus bahan dorongAeroangkasaTiadaPeranti atau struktur di dalam tangki bahan dorong yang mengawal bahan dorong keluar dari tangki.
propellant tanktangki bahan dorongAeroangkasaTiadaBekas atau takungan yang digunakan dalam pesawat untuk menyimpan bahan dorong.
propellantbahan dorongFarmasiFarmaseutikBahan mudah meruap yang digunakan dalam sediaan aerosol. Tekanan tinggi yang terhasil akan mendorong bahan aktif keluar apabila alat penggerak ditekan. Contoh bahan dorong ialah hidrofloroalkana.
propellantbahan rejangKimiaTiadaBahan bakar menghasilkan haba dan membekalkan zarah lenting.
propellantpropelanKimiaTiada1. Bahan api roket. 2. Gas mampat yang digunakan untuk mengeluarkan kandungan sesuatu bekas dalam bentuk aerosol. Propelan yang digunakan ialah butana, propana, karbon dioksida dan nitrus oksida.
12

Kembali ke atas