Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pu.ga/] | ڤوݢق

Definisi : ark; berpugak-pugak melakukan sesuatu dgn sungguh-sungguh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pugak


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
angle of deviationsudut pesonganKejuruteraanPetroleumSudut di antara paksi telaga dengan garis pugak yang menunjukkan betapa terpesongnya arah orientasi telaga dari garis pugak yang diukur pada kedalaman tertentu. Sudut ini boleh diukur dengan menggunakan alat pengukur sudut pesongan dan dapat dibaca menerusi alat pembacaan di permukaan.
vertical linearity controlkawalan kelinearan pugakKejuruteraanTiadaTiada
vertical barjalur tegak; jalur pugakKejuruteraanTiadaTiada
pressure gradientgradien tekananSainsHidrometeorologiVektor pugak terhadap garis atau permukaan isobar dan menghala ke kawasan tekanan rendah serta berkeamatan bersamaan dengan kadar ubahan tekanan mengikut jarak. Gradien ini bersamaan dengan -p (p ialah tekanan) atau bersamaan dengan ?p/?n n ialah jarak sepanjang normal mengarah ke tekanan rendah)
gustiness componentkomponen langkisanGeologiTiadaNisbah purata magnitud komponen buaian angin mengikut tiga arah yang pugak sesama sendiri terhadap laju angin min.
gustiness componentkomponen kelangkisauanSainsHidrometeorologiNisbah purata magnitud komponen buaian angin mengikut tiga arah yang pugak sesama sendiri terhadap laju angin min. Untuk laju angin min komponen kelangkisauan sepanjang paksi (kelangkisauan membujur atau ke hilir angin), paksi (kelangkisauan melintang atau memotong angin) dan paksi (kelangkisauan menegak) adalah seperti yang berikut: dengan masing-masing merupakan magnitud purata halaju pusar sepanjang paksi dan .
solar constantpemalar suriaSainsHidrometeorologiKadar penerimaan pancaran suria di luar atmosfera bumi di permukaan yang pugak terhadap sinaran tuju dan pada jarak min dari matahari.
gustiness componentkomponen kelankisauanMeteorologiMeteorologi PerhubunganNisbah purata magnitud komponen buaian angin pada tiga arah yang pugak antara satu dengan yang lain terhadap min U, komponen kelangkisauan sepanjang paksi x (kelangkisauan membujur atau kehilir angin), paksi y (kelangkisauan melintang atau memotong angin) dan paksi z (kelangkisauan menegak) adalah seperti yang berikut: gx = SIMBOL dengan SIMBOL masing-masing merupakan magnitud purata halaju pusar sepanjang paksi x, y, dan z.
directional surveysurvei berarahGeologiTiadaSiri kerja untuk mengukur pesongan, azimut, dan kecondongan lubang gerudi dengan merujuk kepada paksi pugak.
directional surveysurvei arahKejuruteraanPetroleumSiri kerja untuk mengukur pesongan, azimut dan kecondongan paksi lubang gerudi dengan merujuk kepada paksi pugak.
12

Kembali ke atas