Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pundi;


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pundi-pundipundi-pundiKesenianTiadaBakul kandung daripada pandan atau mengkuang, berbentuk seperti sumpit bersegi empat, berbucu empat, bertangkai dan beranyam gadas dan kegunaannya serba guna.
utricleutrikelBiologiHistologi dan Sitologi1 Istilah lama bagi askus. 2 Pundi-pundi kecil yang terdapat pada haiwan dan tumbuh-tumbuhan, seperti sporokarpa pada kulat tertentu. 3 Pundi-pundi udara pada tumbuh-tumbuhan air. 4 Membran indehisen pada buah ekasel. 5 Protoplasma yang menyaluti vakuol dan uterus. 6 Maskulinus uterus. 7 Satu daripada dua kantung labirin bermembran yang terbesar.
metal chamber (stereo)pundi-pundi (stereo)KomunikasiTiadaTiada
bladder controlkawalan pundi-pundiPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
prostate glandkelenjar prostatBiologiHistologi dan Sitologi1. Kelenjar berotot yang mengelilingi bahagian pangkal pundi-pundi kencing dan uretra pundi kencing atau uretra jantan (lelaki) di dalam rongga pelvis.prostata. 2. Kelenjar spermaduktus pada cacing anelid.
allantoisalantoisBiologiHistologi dan SitologiPundi-pundi membran pada bahagian posterior saluran makanan yang berfungsi sebagai organ pernafasan dan/atau organ pemakanan dan/atau organ perkumuhan embrio vertebrat peringkat tinggi.
para-urethral glandkelenjar parauretraBiologiHistologi dan SitologiPundi-pundi berbentuk seperti gugus anggur pada salur kencing atau uretra haiwan betina. kelenjar Littre; kelenjar Skene; kelenjar Guerin.
nasolacrimal ductduktus nasolakrimalBiologiHistologi dan SitologiDuktus di antara pundi-pundi air mata dengan bahagian dalam meatus hidung yang menjadi laluan air mata.
alveolar ductduktus alveolusBiologiHistologi dan Sitologi1. Saluran yang menghubungkan pundi-pundi alveolus dengan bronkiol paru-paru. 2. Saluran pada alveolus kelenjar.
vasotocinvasotosinKimiaBiokimiaHormon daripada sel neurosekretori di dalam pituitari bahagian belakang vertebrat kecil dan berfungsi meningkatkan ketelapan air di dalam kulit dan pundi-pundi amfibia.
12345678910...

Kembali ke atas