Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ra.di.kal] | راديکل

Definisi : 1. secara menyeluruh (tidak sedikit-sedikit atau terbatas), secara yg menjejaskan (mengubah dsb) aspek atau sifat asas sesuatu: perubahan yg ~ dlm adat resam sosial, politik, ekonomi, dan estetik; manusia boleh berubah dgn ~; 2. memperjuangkan (menyo­kong atau cenderung kpd) perubahan-per­ubah­an dasar pd bidang atau keadaan politik (ketatanegaraan, ekonomi, sosial, dll): parti yg akan dibentuknya itu berhaluan lebih kiri drpd UMNO sekira-kira dapat mempe­ngaruhi golongan ~ dlm parti itu; 3. = ~ bebas (Kim) atom atau kumpulan atom yg mem­punyai elektron luar yg tidak ber­pasang­an, lazimnya sangat reaktif; meradikalkan menjadikan sesuatu radikal: proses ~ garis perjuangan pragmatis kesatu­an sekerja yg tradisional; keradikalan perihal (sifat) radikal: tidak ada seorang pun yg melebihi pengalaman­nya dan tidak ada pula yg melebihi ~nya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.di.kal] | راديکل

Definisi : 1 berkaitan dgn dasar atau asasnya (menyeluruh dan menjejaskan): perubahan yg ~. 2 cenderung kpd perubahan asas (dasar): puak ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ra.di.kal] | راديکل

Definisi : ist kumpulan atom spt (NH4)+ dll yg bertindak sbg satu atom dlm tindakan kimia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
radikal (adjektif,)
Bahasa Asal :Inggeris
Bersinonim dengan ekstrem, pelampau, revolusioner, subservif;,
Kata Terbitan : keradikalan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
7/8/08 11:45:55 AM 36 alcosol (alkosol) Campuran alkohol dan koloid. (KIM) aldehyde (aldehid) Formula am RCHO, R ialah alkil atau aril. Kumpulan sebatian organik yang mempunyai radikal -CHO. Aldehid biasanya merupakan cecair yang tidak berwarna, mempunyai bau cirian, dapat dioksidakan kepada asid karboksilik, dan diturunkan kepada alkohol primer. Aldehid diuji menggunakan bahan uji Schiff dan menghasilkan warna fosfatase alkali) Fosfatase aktif dalam medium alkali yang terdapat antaranya pada membran sel darah merah, plasma darah, tulang, ginjal dan korteks adrenal. (UBAT) alkoxide (alkoksida) Kumpulan sebatian organik yang mengandungi radikal daripada jenis RO- se- bagai ciri utamanya (R ialah kumpulan alkil). Sebatian jenis ini diperoleh dari- pada tindak balas logam alkali dengan alkohol dan merupakan bes kuat yang larut dalam

Kembali ke atas