Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ra.gi] | راݢي

Definisi : 1. sj bahan yg dibuat drpd beras dll utk menapai (tapai, arak, dll); 2. berjenis-jenis zat yg mengandungi ragi; beragi 1. menggunakan ragi: roti yg tidak ~; 2. berbuih, berbusa (kerana ragi), muai; meragi membubuh ragi (pd): utk membuat tapai, ubi kayu itu diragi dahulu; meragikan menjadikan ragi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.gi] | راݢي

Definisi : warna (kain), corak (anyaman, batik, dll): kain tenunan ~ jawa; cantiknya ~ tikar ini; meragi mewarnai (kain dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.gi] | راݢي

Definisi : ; meragi 1. mengadun (rempah dll), mencampur: minta tolong dia ~ rempah kambing; 2. Kl mencampur sesuatu utk dibahagi sama rata. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.gi] | راݢي

Definisi : 1 bahan yg dibuat drpd beras dll dan digunakan utk membuat tapai (arak, roti dll). 2 berjenis-jenis zat yg ada ragi 1 di dlmnya. beragi 1 dicampur ragi; memakai atau menggunakan ragi: apam yg tidak ~. 2 berbuih kerana ragi; berbusa. meragi membubuh ragi (pd): Bahan itu diragi dahulu sebelum diperam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ra.gi] | راݢي

Definisi : warna kain; corak (anyaman, batik dll): kain tenun yg cantik ~nya. meragi mewarnai (kain dll). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ragi

Puisi
 

Tarik akar si ragi akar,
     Akar menyangkut bawah titian;
Carilah akal fikir-fikir,
     Jangan menyesal di kemudian.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Rosak tapai kerana ragi.

Bermaksud :

Pekerjaan gagal kerana kurang hati-hati waktu melakukannya. ragi = bahan atau zat untuk membuat tapai.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
apakah yang dimaksudkan dengan "kamir"Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, Kamir ialah ragi untuk tapai dan lain-lain. Kamir juga bermaksud mengamir mengadun.

Sila rujuk laman sesawang prpm.dbp.gov.my untuk keterangan lanjut.
Tatabahasa10.01.2013
apakah maksud banyak ragam?Dalam Kamus Dewan Edisi Keempat, ragam bermaksud 1. tingkah, cara, laku, olah 2. jenis, macam 3. lagu, langgam 4. corak, ragi, warna. Oleh itu, banyak ragam boleh bermaksud banyak cara, banyak jenis, banyak corak dan sebagainya bergantung pada konteks penggunaannya. Makna10.02.2011
Apakah padanan bagi "pteroyglutamic acid" dan "torula yeast".Kami mencadangkan padanan seperti berikut:

1) "Pteroylglutamic acid": asid pteroilglutamik

2) "Torula yeast": yis torula atau ragi torula

Padanan ini bergantung pada kesesuaian serta konsep dan konteks penggunaannya dalam sesuatu bidang atau laras bahasa. 
Istilah17.08.2021
Istilah “ripening ferment” dalam contoh ayat ini dipadankan dengan “tapai matang”. Melalui semakan di PRPM istilah ini dipadankan sebagai “pematang fermentasi”. Apakah padanan yang sewajarnya bagi istilah dalam contoh ayat ini. “106. (2) Cheese may contain ripening ferments, harmless acid producing bacterial cultures, special mould cultures and may be coated with harmless wax or plastic. 106. (2) Keju boleh mengandungi tapai matang, kultur bakteria penghasil asid yang tidak berbahaya, kultura kulat khas dan boleh disaluti dengan lilin atau plastik tidak berbahaya.”.Berdasarkan semakan PRPM, padanan istilah bahasa Melayu bagi "ripening ferment" ialah "pematang fermentasi". 
Kamus Dewan Edisi Keempat mendefinisikan "fermentasi" sebagai penapaian, iaitu gas yang dikeluarkan akibat tindak balas.

Bagi terjemahan konteks ayat yang diberikan, perkataan "tapai matang" boleh disesuaikan dalam penggunaan ayat tersebut.

Kamus Dewan juga merakamkan definisi "tapai", iaitu tindak balas kimia yang melibatkan penguraian molekul organik oleh sesuatu bahan seperti ragi (kulat, enzim) menjadi bahan yang lebih ringkas.

Terjemahan ini juga berdasarkan Peraturan Peraturan Makanan 1985 dan bergantung kepada kesesuaian konsep dan konteks penggunaannya dalam sesuatu bidang tertentu.

Lain-lain28.05.2021

Kembali ke atas