Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ram dan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
motherboardpapan ibuKomputerTiadaPapan litar dalam mikrokomputer yang mengandungi mikropemproses, ROM, RAM, dan litar lain yang berkaitan.
tambour stitchsulam rantai cangkukKesenianTiadaSulaman di atas fabrik yang diregangkan dengan ram dan menggunakan jarum cangkuk halus untuk menghasilkan jahit rantai.
tambour crochetkroset manik cangkukKesenianTiadaSulaman di atas fabrik yang diregangkan dengan ram dan menggunakan jarum cangkuk halus untuk menghasilkan jahit rantai.
tambour worksulam ramKesenianTiadaSulaman di atas fabrik yang diregangkan dengan ram dan menggunakan jarum cangkuk halus untuk menghasilkan jahit rantai.
bond ratingpenarafan bonEkonomiEkonomi IslamProses memberi taraf kepada bon oleh agensi penarafan. Di Malaysia, terdapat dua agensi penarafan, iaitu Rating Agency Malaysia Berhad (RAM) dan Malaysian Rating Corporation Berhad (MARC) yang memberi penarafan bon yang didenominasikan dalam Ringgit Malaysia termasuklah bon yang dikeluarkan mengikut prinsip syariah.
airways shelterkotak cuaca penerbanganMeteorologiMeteorologi PerhubunganKotak kecil yang direka bentuk untuk melindungi alat yang digunakan di stesen cuaca tambahan bagi penerbangan. Kotak ini berwarna putih dan mempunyai ram, dan dipasang di atas tiang.
rating agencyagensi penarafanEkonomiEkonomi IslamAgensi yang memberikan gred semua terbitan sekuriti hutang swasta Islam dan bukan Islam serta menyebarkan maklumat semasa kepada bakal pelabur kedua-dua terbitan peringkat pertama dan kedua. Contohnya, Agensi Penarafan Malaysia (RAM) dan Perbadanan Penarafan Malaysia (MARC). Kategori penarafan yang diberi oleh agensi ini adalah antara ‘AAA’ hingga ‘BBB’. Sekuriti yang diberi penarafan tinggi seperti ‘AAA’ oleh agensi ini akan memberikan imej perniagaan yang baik kepada pengeluar sekuriti tersebut.
RAM DiskCakera RAMTeknologi MaklumatTiadaSebahagian ruang dalam ingatan komputer yang dikhususkan untuk menyimpan data atau atur cara dan ruang ini berfungsi seperti cakera keras. Ruang storan ini dicipta oleh atur cara untuk memimik peranan cakera keras tetapi capaian data adalah lebih pantas. Walau bagaimanapun, cakera RAM adalah storan meruap iaitu data yang tersimpan di dalam cakera RAM akan hilang sekiranya sistem komputer ditutup.
SRAM (static RAM)SRAM (RAM statik)Teknologi MaklumatTiadaCip ingatan RAM yang dapat mengekalkan data tanpa penyegaran berterusan.Cip ini lebih mahal dan pantas daripada DRAM.
RAMRAMPentadbiran PerniagaanTiadaStoran dalaman yang merupakan satu cip bagi menyimpan program dan data yang diperlukan untuk pemprosesan oleh unit pemprosesan pusat.
1234

Kembali ke atas