Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata rama dan

Puisi
 

Rama-rama terbang berderai,
     Patah galah dalam perahu;
Lama-lama baru bercerai,
     Perintah Allah mana tahu.


Lihat selanjutnya...(25)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
chrysaliskrisalisBiologiEntomologiPeringkat ketiga dalam kitar hidup dan perkembangan rama-rama dan kupu-kupu. pupa obtek.
blue butterfliesrama-rama biruBiologiEntomologiRama-rama dalam famili Lycaenidae, yang kecil dan berterbangan seperti burung laying-layang, misalnya rama-rama biru biasa (Polyommatus icarus), rama-rama biru kecil (Cupido minimus), rama-rama biru besar (Maculinae arion), dan rama-rama biru bukit kapur (Lysandra corion). Larvanya merembeskan cecair manis yang disukai semut.
birdwing butterflyrama-rama kepak biruBiologiEntomologiRama-rama dalam genus Ornithoptera, yang bersaiz besar, berwarna-warni, dan mempunyai sayap depan yang lebih kecil dan lebih panjang daripada sayap belakang. Rama-rama jantan biasanya mempunyai bentuk yang berbeza daripada rama-rama betina.
underwater swimmingrenang selamSukanTiadaPerlakuan renang di bawah permukaan air , seperti menyelam, mensnorkel, renang rama dan skuba.
edition minoredisi popularKesusasteraanTiadaSuntingan teks dari naskhah hasil olahan para pengkaji tanpa disertai atau menggunakan sebarang aparatus kritikus. Contoh: Hikayat Seri Rama dan Sejarah Melayu suntingan Shellabear.
abdominal legkaki abdomenBiologiEntomologiAnggota tak bersendi yang pendek pada beberapa segmen abdomen beluncas. Kebanyakan beluncas kupu-kupu dan rama-rama mempunyai lima pasang kaki. Kaki ini digunakan untuk mencengkam dengan bantuan cangkuk kecil yang tidak terdapat pada larva lalat gergaji. kaki awal.
diurnaldiurnalBiologiEkologiBerkaitan dengan organisma yang aktif pada waktu siang dan tidur pada waktu malam, misalnya belalang dan rama-rama.
wayang wongwayang wongKesenianDrama dan TeaterPersembahan lakon yang wataknya dimainkan oleh manusia, tetapi mengambil cerita dan kostum daripada tradisi wayang kulit, iaitu daripada repertoir Hikayat Seri Rama dan Pandawa Lima. Bentuk persembahan wayang wong bersifat drama tari dan mula diperkenalkan di Jawa Tengah dalam kraton atau istana Jogjakarta.
industrial melanismmelanisme industriBiologiEkologiFenomenon melanisme yang terjadi di kawasan industri. Misalnya, kehadiran rama-rama berwarna hitam di kawasan industri. Sebab-sebab sebenar berlakunya keadaan ini, iaitu sejenis mutasi tidak begitu jelas, tetapi sebaik sahaja jenis yang hitam ini wujud, jenis ini cenderung untuk berkembang dan tersebar di kawasan yang penuh dengan asap; warna hitam membantu rama-rama berkenaan menyamar diri.
papilionaceouspapilonaseaBotaniTiadaBentuk korola bunga zigomorfik yang menyerupai rama-rama. Satu petal besar di hadapan disebut standard, dua petal sisi disebut sayap dan dua petal di dalam yang bercantum di bawahnya disebut tunas. Contohnya, pada bunga kacang panjang.
1234

Kembali ke atas