Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. bahan-bahan yg diperlukan utk mem­buat sesuatu (kayu-kayan utk rumah, daun-daun dan akar-akar utk ubat dll): me­lain­kan diubatilah Tunku dgn ilmu dan ~; 2. rempah-rempah yg dipakai utk menyedap­kan gulai, bumbu, rampai: lepas itu gorenglah ~-~ yg lain kecuali telur yg sudah digoreng dan tauhu; 3. ki benda-benda yg perlu utk digunakan: bahawa jiwa Islam dan Quran itulah yg memberikan ~ istimewa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : bahan-bahan yg diperlukan utk membuat sesuatu (spt akar-akar atau daun-daun utk dibuat ubat, kayu utk dibuat rumah): Apakah ~ yg dikehendaki utk membuat sambal daging? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : ramuan

Tesaurus
 
ramu
Kata Terbitan : meramu, ramuan,


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
awaeh[A.wAEh]kata kerjamengagihkan dan mencampurkan ramuan-ramuan masakan atau makanan.Sapa awaeh gulai ni, rasa dia sedap sunggoh.[sA.pA A.wAEh gu.lAj ni ÒA.sA di.jA s«.dAp suN.goh]Siapa yang mengagihkan dan mencampurkan ramuan-ramuan gulai ini, rasanya sungguh sedap.
boroeh[b.ҍEh]kata namaramuan daripada herba yang disapukan di perut perempuan selepas bersalin.Ada orang beranak ataeh rumah tu kot sebab bau boroeh sampai tang ni.[A.dA .ÒAN b«.ÒA.nA/ A.tAeh Òu.mAh tu kot s«.bAb bAw b.ҍEh sAm.pAj tAN ni]Agaknya ada orang bersalin di dalam rumah itu kerana bau boros sampai ke sini.
bantot II[bAn.tot]kata kerjamenempel ramuan tertentu pada bisul supaya cepat masak dan pecah.Mokalu mau bagi bisoi cepat masak, hang kena bantot dia dengan kapoq campoq misan lebah.[m.kA.lu mAw bA.gi bi.soj tS«.pAt mA.sA/ hAN k«.nA bAn.tot di.jA d«.NAn kA.pâÖ tSAm.pâÖ mi.sAn l«.bAh]Jika kamu hendakkan bisul cepat masak dan pecah, tempelkannya dengan campuran kapur dan manisan lebah.

Kembali ke atas