Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. bahan-bahan yg diperlukan utk mem­buat sesuatu (kayu-kayan utk rumah, daun-daun dan akar-akar utk ubat dll): me­lain­kan diubatilah Tunku dgn ilmu dan ~; 2. rempah-rempah yg dipakai utk menyedap­kan gulai, bumbu, rampai: lepas itu gorenglah ~-~ yg lain kecuali telur yg sudah digoreng dan tauhu; 3. ki benda-benda yg perlu utk digunakan: bahawa jiwa Islam dan Quran itulah yg memberikan ~ istimewa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : bahan-bahan yg diperlukan utk membuat sesuatu (spt akar-akar atau daun-daun utk dibuat ubat, kayu utk dibuat rumah): Apakah ~ yg dikehendaki utk membuat sambal daging? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : ramuan

Tesaurus
 
ramu
Kata Terbitan : meramu, ramuan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
active ingredientramuan aktifPertanianAgroteknologiKomponen dalam sesuatu racun herba atau racun serangga yang mempunyai daya pemusnahan kepada mangsa racun. Contohnya, racun herba jenama Round-up� mengandungi glifosat sebagai ramuan aktif kerana bahan kimia tersebut berfungsi menghapuskan rumpai melalui sekatannya terhadap sintesis protein. Namun, glifosat hanya merangkumi 12% hingga 36% daripada ramuan racun ini kerana selainnya terdiri daripada bahan yang tidak memberi kesan secara langsung kepada tumbuhan dan ia dinamai sebagai bahan lengai.
dark colourwarna tuaKesenianTiadaWarna yang mengandungi ramuan yang menggelapkan dan tidak mengandungi ramuan putih.
aerosolaerosolBiologiPatologiPerumusan yang terdiri daripada titisan ramuan aktif pestisid yang digunakan dalam bentuk gas. Diameter ramuan aktif perumusan aerosol biasanya tidak melebihi 5 um. kebanyakan bahan pewasap dan racun perosak yang digunakan di rumah dijual dalam perumusan ini.
dietary supplementpenokok dietMakanan dan PemakananMakananProduk yang mengandungi ramuan diet yang dimakan untuk menambah baik nilai pemakanan dalam diet sedia ada. Ramuan diet terdiri daripada satu atau gabungan antara bahan berikut, iaitu vitamin, mineral, herba atau bahan botanikal lain.
concoctionramuan herbaHerbaFitoterapiBahan yang disediakan dengan pencampuran pelbagai jenis tumbuhan herba.
active ingredientramuan aktifKejuruteraanTiadaTiada
raw ingredientramuan mentahVeterinarTiadaTiada
active ingredientramuan aktifVeterinarTiadaTiada
feed ingredientramuan makanan ternakanVeterinarTiadaTiada
ingredientbahan; ramuanPerubatanTiadaTiada
123456789

Kembali ke atas