Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. bahan-bahan yg diperlukan utk mem­buat sesuatu (kayu-kayan utk rumah, daun-daun dan akar-akar utk ubat dll): me­lain­kan diubatilah Tunku dgn ilmu dan ~; 2. rempah-rempah yg dipakai utk menyedap­kan gulai, bumbu, rampai: lepas itu gorenglah ~-~ yg lain kecuali telur yg sudah digoreng dan tauhu; 3. ki benda-benda yg perlu utk digunakan: bahawa jiwa Islam dan Quran itulah yg memberikan ~ istimewa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : bahan-bahan yg diperlukan utk membuat sesuatu (spt akar-akar atau daun-daun utk dibuat ubat, kayu utk dibuat rumah): Apakah ~ yg dikehendaki utk membuat sambal daging? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : ramuan

Tesaurus
 
ramu
Kata Terbitan : meramu, ramuan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
active ingredientramuan aktifPertanianAgroteknologiKomponen dalam sesuatu racun herba atau racun serangga yang mempunyai daya pemusnahan kepada mangsa racun. Contohnya, racun herba jenama Round-up� mengandungi glifosat sebagai ramuan aktif kerana bahan kimia tersebut berfungsi menghapuskan rumpai melalui sekatannya terhadap sintesis protein. Namun, glifosat hanya merangkumi 12% hingga 36% daripada ramuan racun ini kerana selainnya terdiri daripada bahan yang tidak memberi kesan secara langsung kepada tumbuhan dan ia dinamai sebagai bahan lengai.
cosmetic ingredientramuan kosmetikHerbaPeraturan dan PemasaranBahan yang terkandung dalam sediaan kosmetik. Ramuan kosmetik hendaklah mematuhi Garis Panduan Kawalan Produk Kosmetik di Malaysia.
active ingredientramuan aktifHerbaPeraturan dan PemasaranKomponen utama suatu tumbuhan ubatan atau produk herba yang mempunyai kesan terapeutik. Ramuan aktif boleh terdiri daripada ciri khusus tumbuhan ubatan atau produk herba. Contohnya, kemunting cina (Vinca rosea) mengandungi vinkristina dan vinblastina yang digunakan sebagai ubat antikanser.
dark colourwarna tuaKesenianTiadaWarna yang mengandungi ramuan yang menggelapkan dan tidak mengandungi ramuan putih.
aerosolaerosolBiologiPatologiPerumusan yang terdiri daripada titisan ramuan aktif pestisid yang digunakan dalam bentuk gas. Diameter ramuan aktif perumusan aerosol biasanya tidak melebihi 5 um. kebanyakan bahan pewasap dan racun perosak yang digunakan di rumah dijual dalam perumusan ini.
active ingredientramuan aktifHerbaPemiawaianBahan atau sediaan ubat herba yang mengandungi juzuk aktif, yang boleh memberikan kesan perubatan. Kandungan aktif dipiawaikan berdasarkan jumlah kandungan bahan aktif yang ditetapkan. Contohnya, ramuan aktif ekstrak tongkat ali (Eurycoma longifolia) mengandungi eurikomanon sebanyak 10% dan bahan lain seperti eurikomalakton.
dietary supplementpenokok dietMakanan dan PemakananMakananProduk yang mengandungi ramuan diet yang dimakan untuk menambah baik nilai pemakanan dalam diet sedia ada. Ramuan diet terdiri daripada satu atau gabungan antara bahan berikut, iaitu vitamin, mineral, herba atau bahan botanikal lain.
raw ingredientbahan mentahPerikananAkuakulturSumber bahan ramuan yang digunakan dalam penyediaan makanan untuk pelbagai jenis ternakan. Bahan yang digunakan akan dicampur agar makanan yang lengkap dan seimbang dapat disediakan untuk keperluan ternakan. Antara bahan yang kerap digunakan dalam kuantiti yang banyak ialah jagung, hampas isirung kelapa sawit, mil kacang soya, mil ikan, dedak padi, molases, pelepah kelapa sawit dan mineral. Sebahagian daripada bahan ini perlu diproses sebelum dicampur ke dalam makanan. Selain itu, terdapat juga bahan lain yang digunakan dalam kuantiti yang sedikit seperti serbuk batu kapur, urea, garam, vitamin, mineral dan asid amino. Bahan mentah yang diimport, seperti dedak gandum, mil alfalfa dan polard gandum juga turut digunakan sebagai bahan mentah untuk keperluan ternakan. Sinonim bahan ramuan.
concoctionramuan herbaHerbaFitoterapiBahan yang disediakan dengan pencampuran pelbagai jenis tumbuhan herba.
active ingredientramuan aktifKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas