Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rang] | رڠ

Definisi : barang apa (tulisan, gambar, dll) yg dibuat sbg contoh (teladan, pola), buram, rancangan; ~ undang-undang draf undang-undang (yg akan dibincangkan di parlimen dan apabila diluluskan dinamakan ‘Akta’); ® rangrangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rang] | رڠ

Definisi : bunyi spt bunyi gendang dll; ® derang I. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rang] | رڠ

Definisi : IB pangkat, tingkatan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rang] | رڠ

Definisi : sesuatu yg dibuat sbg contoh: ~ undang-undang contoh undang-undang (belum diluluskan lagi). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rang
Rujuk :buram

Puisi
 

Si Sanjai nama Rang Kuok,
     Pandai benar lintang;
Tagajai nasi emak suap,
     Terkenang janji nanti petang.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

388

Mind your own business

Jangan masuk campur atau mengambil tahu halo rang lain.

Jangan buat kerbau tanduk panjang

'' Mind your own business. It's private matter that has nothing to do with you,'' said the seller. I have to mind your business. If you fail in this project, I'll have great difficulty getting my money back from you!'' exclaimed the loan shark.

''Jangan buat kerbau tanduk panjang. Ini soal peribadi dan tak ada kena mengena langsung dengan awak,'' kata si penjual. Aku kenalah jaga tepi kain kau. Kalau kau gagal dalam projek ini, susah besarlah aku nak dapat balik duit dari kau!'' jerit si Along.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(16)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bush fallowtanah rang semak/tanah rang belukarPerhutananTiadaTiada
bush fallowtanah rang semak/tanah rang belukarPertanianTiadaTiada
Money BillRang Undang-Undang WangUndang-undangTiadaRang Undang-Undang yang membuat peruntukan berkaitan dengan cukai, peminjaman atau perbelanjaan, contohnya Rang Undang-Undang bagi mengenakan atau menghapuskan cukai, membenarkan peminjaman atau penjaminan pinjaman oleh kerajaan, atau pembayaran masuk ke dalam atau keluar daripada Kumpulan Wang Disatukan.
bill of attainderrang undang-undang pelucutan hak sivil/rang undang-undang pelucutan hak asasiSains PolitikPolitik PerbandinganTiada
billrang undang-undang; bilUndang-undangTiada3. Rang Undang-undang : Draf cadangan undang-undang yang masih dalam perbincangan di Parlimen.
hybrid BillRang Undang-Undang campuranUndang-undangTiadaRang Undang-Undang awam yang mungkin menyentuh hak atau kepentingan peribadi seseorang.
Private BillRang Undang-Undang PersendirianUndang-undangTiadaRang Undang-Undang yang bertujuan untuk menyentuh atau mendatangkan keuntungan kepada seseorang atau sesuatu persatuan atau perbadanan.
parliamentary committeejawatankuasa parlimenPentadbiranTiadaBadan khas yang ditubuhkan dalam kalangan anggota parlimen bertujuan untuk menangani sesuatu aspek yang akan dibincang di dalam persidangan seperti rang undang-undang sendirian, rang undang-undang hibrid, anggaran perbelanjaan tahunan, anggaran perbelanjaan dan anggaran perbelanjaan tambahan. Jawatankuasa yang dilantik perlu memikir dan menangani persoalan berkenaan di parlimen dan secara tidak langsung akan mengurangkan beban anggota parlimen yang lain. Cara pembahagian kuasa ini akan menjimatkan masa dan meringkaskan persidangan.
appropriation bill (expenditure)rang undang-undang peruntukan (perbelanjaan)SejarahTiadaRang undang-undang berdasarkan perbelanjaan yang diputuskan oleh kabinet atau kerajaan.
appropriation bill (land)rang undang-undang ambil guna(tanah)SejarahTiadaRang undang-undang yang diputuskan oleh kabinet atau kerajaan tentang peraturan pengambilan tanah.
12345

Kembali ke atas