Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rang] | رڠ

Definisi : barang apa (tulisan, gambar, dll) yg dibuat sbg contoh (teladan, pola), buram, rancangan; ~ undang-undang draf undang-undang (yg akan dibincangkan di parlimen dan apabila diluluskan dinamakan ‘Akta’); ® rangrangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rang] | رڠ

Definisi : bunyi spt bunyi gendang dll; ® derang I. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rang] | رڠ

Definisi : IB pangkat, tingkatan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rang] | رڠ

Definisi : sesuatu yg dibuat sbg contoh: ~ undang-undang contoh undang-undang (belum diluluskan lagi). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rang
Rujuk :buram

Puisi
 

Si Sanjai nama Rang Kuok,
     Pandai benar lintang;
Tagajai nasi emak suap,
     Terkenang janji nanti petang.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

388

Mind your own business

Jangan masuk campur atau mengambil tahu halo rang lain.

Jangan buat kerbau tanduk panjang

'' Mind your own business. It's private matter that has nothing to do with you,'' said the seller. I have to mind your business. If you fail in this project, I'll have great difficulty getting my money back from you!'' exclaimed the loan shark.

''Jangan buat kerbau tanduk panjang. Ini soal peribadi dan tak ada kena mengena langsung dengan awak,'' kata si penjual. Aku kenalah jaga tepi kain kau. Kalau kau gagal dalam projek ini, susah besarlah aku nak dapat balik duit dari kau!'' jerit si Along.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(16)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
tertentu dalam asid nukleik. (BIO) base board (bod dasar) Bod yang ditempatkan di persimpangan antara lantai dengan dinding. Bod ini membentuk persilangan yang kemas dan melindungi bod ini daripada seba- rang kerosakan akibat geseran perabot atau mesin pembersih lantai. (KEJ) base number system (asas sistem nombor) Bilangan unit pada sesuatu tempat yang sama nilai dengan satu unit pada tem- pat yang dijalankan ke atas plat keluli untuk menentukan kekuatan dan ke- tahanan sambungan kimpal terhadap daya lenturan. Spesimen yang diuji di- lenturkan dengan membuat sudut 180º dan diperiksa sekiranya terdapat seba- rang keretakan pada bahagian yang dikimpal. Ujian lentur dianggap berjaya sekiranya tidak berlaku keretakan. (KEJ) bending formula (rumus lentur) Rumus yang digunakan untuk mencari nilai lenturan yang terhasil bagi sesuatu anggota

Kembali ke atas