Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ra.tu] | راتو

Definisi : 1. raja (perempuan): ~ Elizabeth; 2. permaisuri; 3. sl raja: ~ Majapahit; 4. ki gelaran kpd pemenang wanita dlm peraduan kecantikan dll: ~ cantik; ~ fesyen; ~ kebaya; ~ sanggul; beratukan mengabdikan diri kpd ratu, beratu kpd: anak buah Patrik Aria Gajah Mada yg ~ Raden Galuh Wi Kesuma. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ra.tu] | راتو

Definisi : 1 orang perempuan yg menjadi raja: ~ Elizabeth. 2 raja: ~ Majapahit. 3 gelaran yg diberikan kpd wanita yg menang dlm peraduan kecantikan dll: ~ cantik; ~ sanggul. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ratu
Rujuk :permaisuri

Puisi
 

Burung disebut si burung merak,
     Menjadi ratu istana rimba;
Untung sabut timbul nampak,
     Untung batu tenggelam hamba.


Lihat selanjutnya...(4)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
gabungan ciri semut pekerja dan semut jantan. (BIO) ergataner (ergataner) Semut jantan tanpa sayap yang menyerupai semut pekerja. (BIO) ergate (ergat) Semut pekerja. (BIO) ergatogyne (ergatogin) Semut betina atau semut ratu yang tidak bersayap dan menyerupai semut pe- kerja. (BIO) ergodic (ergodik) Sistem dinamik yang mematuhi konsep persepadanan antara purata ensembel dengan purata masa. (KEJ) ergotoxin (ergotoksin) Alkaloid ergot yang merupakan eurythermal (euritermal) Berkaitan dengan organisma yang dapat bermandiri dan beradaptasi terhadap julat suhu yang besar. (BIO) eusociality (eusosial) Sistem sosial serangga yang mempunyai pembahagian kerja dalam kalangan morf dan hanya ratu sahaja yang dapat membiak. Sistem sosial ini sangat baik dalam mengekalkan kemandirian sesuatu populasi serangga. (BIO) eusporangiate (eusporangiat) Perihal mempunyai sporangium yang terbentuk daripada sel dalaman hasil pembahagian periklin pada

Kembali ke atas