Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rém.bat] | ريمبت

Definisi : (rémbat) pukulan dr kanan ke kiri atau sebaliknya dgn rotan yg panjang dll; merembat 1. memukul dr kanan ke kiri atau sebaliknya dgn rotan yg panjang dll; 2. (dlm permainan bola sepak) menendang (dgn mengayunkan kaki); rembatan 1. pukul (dgn rotan), rembat; 2. tendangan (dgn mengayunkan kaki). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rém.bat] | ريمبت

Definisi : /rémbat/; merembat 1 memukul dgn sesuatu yg panjang dr kiri ke kanan atau sebaliknya. 2 menendang bola dgn kuat (kencang, laju): Dia ~ bola terus ke dlm gol. 3 ki mengambil barang atau milik orang lain tanpa kebenaran. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rembat
Kata Terbitan : merembat,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
wind bracingrembat anginKejuruteraanKejuruteraan BangunanRembat yang merentasi pepenjuru kerangka untuk meningkatkan kestabilan dan ketegaran struktur terhadap daya sisi.
angle bracerembat sesikuKejuruteraanKejuruteraan BangunanRembat yang dipasang merentasi satu sudut di kerangka untuk menjadikannya lebih tegar.
crosslot bracingrembat silangKejuruteraanKejuruteraan BangunanRembat yang dipasang merentasi dua tebing tanah yang bersetentangan. Ia bertujuan untuk menyokong dan mengukuhkan kedudukannya semasa aktiviti pengorekan sedang berjalan.
core bracingrembat terasKejuruteraanKejuruteraan BangunanRembat yang dipasang pada dinding dalam yang menempatkan tangga, lif atau bilik rehat.
braced framekerangka rembatKejuruteraanKejuruteraan BangunanKerangka tegar yang menggunakan struktur pepenjuru yang dipasang untuk menambahkan ketegarannya. (Rajah 50) kerangka rembat (Rajah 50)
bracingrembat; pendakapan; sokonganKejuruteraanTiadaTiada
bracingrembat; pendakapan; sokonganPerubatanTiadaTahanan pada komponen mendatar daya pengunyahan.
bracingrembat; pendakapan; sokonganPertanianTiadaTiada
bracerembatKejuruteraanTiadaKomponen struktur yang bersilang di pepenjuru yang digunakan untuk menyokong atau mengukuh anggota struktur yang lain.
bracerembatKesenianSeni BinaStruktur daripada kayu, logam atau konkrit yang dipasang secara bersilang pada sistem kerangka bagi tujuan pengukuhan. Terdapat pelbagai reka bentuk perembat bergantung pada reka bentuk dan bahan yang digunakan. Selain bahan tegar, perembat silang juga boleh menggunakan kawat yang ditegangkan. Pada sesetengah sistem binaan berangka, kepingan dinding direka bentuk supaya berperanan sebagai perembat bagi mengatasi masalah tekanan mendatar dari tiupan angin, gegaran dan sebagainya.
123

Kembali ke atas