Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ren.tung] | رنتوڠ

Definisi : 1. terbakar hingga jadi abu (hangus): rumah dan harta benda habis ~; 2. terbakar hingga hitam: membakar ikan sampai ~; benda ~ benda yg (sudah) terbakar hangus; merentungkan menyebabkan rentung: ke­bakaran kali kedua yg berlaku tujuh tahun kemudian telah ~ beberapa buah bangunan lagi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ren.tung] | رنتوڠ

Definisi : terbakar sampai hitam; terba­kar sampai hangus. merentungkan menyebabkan rentung: Kebakaran itu telah ~ beberapa buah kedai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rentung (adjektif)
Bersinonim dengan hangit, hangus, terbakar.,


Glosari Dialek Negeri Sembilan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
bosogolut[b.s.g.lut]kata kerjaberpeluk-pelukan.Mao kobakaran yang rontung tu, bosogolut sosamo soniri.[mAN.s k.bA.kA.ÄAn jAN čn.tN tu b.s.g.lut s.sA.m s.ni.Äi]Mangsa kebakaran yang rentung itu, berpelukan sesama sendiri.
congkot[tSN.kt]kata adjektifhitam atau hangus, rentung kerana dibakar atau digoreng.Mayat dalam rumah yang tobaka tu, payah nak kona, sobab dah congkot.[mA.jAt dA.lAm Äu.mAh jAN t.bA.kA.tu pA.jAh nA/ k.nA s.bAb dAh tSN.kt]Mayat di dalam rumah yang terbakar itu sukar hendak dikenali, sebab sudah hangus.

Kembali ke atas