Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rim.ba] | ريمبا

Definisi : hutan besar (yg belum pernah dibuka manusia); hutan ~ berbagai-bagai hutan; ~ dara rimba (hutan) yg masih terpelihara spt keadaannya yg asli (tidak terganggu oleh kerja-kerja pembangunan dsb); ~ raya (belan­tara) hutan yg sangat besar; merimba menjadi rimba, spt rimba: jelatang yg ~ kecil di tepi tubir. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rim.ba] | ريمبا

Definisi : kawasan luas yg ditumbuhi pokok-pokok dan belum pernah dibuka orang; hutan ~ hutan yg luas dan besar; hutan belantara; ~ raya rimba yg sangat luas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rimba (kata nama)
Bersinonim dengan belantara, hutan, belukar, semak, samun.,

Puisi
 

Sayang di rimba tumbuhnya rotan,
     Tumbuh menjalar di luar kota;
Siang malam jadi sebutan,
     Adinda seorang hanya tercinta.


Lihat selanjutnya...(32)
Peribahasa

Bulan terang dalam rimba.

Bermaksud :

Orang pandai yang memperlihatkan kepandaiannya kepada orang-orang yang tak dapat menghargai kepandaiannya itu.

 

Lihat selanjutnya...(14)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Phyllagathis rotundifoliaTapak sulaiman, kerakap rimba, tutup bumi rimbaPertanianTiadaTumbuhan jenis herba dalam famili Melastomataceae juga dikenali sebagai kerakap rimba dan tutup bumi rimba. Herba ini terdapat di kawasan hutan yang teduh dan lembab. Daunnya tebal, berbentuk bulat dan bersaiz besar. Bahagian bawah daun dan tangkainya berwarna merah hati. Keseluruhan tumbuhan ini digunakan untuk mengubati demam, tonik wanita lepas bersalin untuk memberi tenaga dan membaiki sistem peranakan dan mengubati sakit perut.
forest bathingmandian rimbaPsikologiTiadaPerbuatan meluangkan masa di dalam rimba untuk menikmati keindahan alam semula jadi. Mandian rimba merupakan salah satu cara untuk mengatasi dan mengurangkan tekanan kepada golongan yang sibuk bekerja dengan menghayati segala yang terdapat di sekelilingnya termasuklah bunyi, bau dan pemandangan. Istilah ini berasal daripada bahasa Jepun, iaitu ‘shinrin-yoku’ dan merupakan rutin di Jepun sejak tahun 1980-an. Mandian rimba juga dikenali sebagai terapi rimba.
Phyllagathis rotundifoliatapak sulaimanHerbaBotani dan BioteknologiTumbuhan jenis herba dalam famili Melastomataceae yang dikenali juga sebagai kerakap rimba dan tutup bumi rimba. Herba ini terdapat di kawasan hutan yang teduh dan lembap. Daunnya tebal, berbentuk bulat dan bersaiz besar. Bahagian bawah daun dan tangkainya berwarna merah hati. Keseluruhan tumbuhan ini digunakan untuk mengubati demam, dibuat tonik ibu selepas bersalin untuk memberi tenaga dan membaiki sistem peranakan dan mengubati sakit perut.
forest therapyterapi rimbaPsikologiTiadaLihat mandian rimba.
junglerimbaPerhutananPengurusan Hutanlih. hutan.
junglehutan; rimbaGeografiTiadayang merujuk kepada kawasan yang tidak dibangunkan. Sekarang ini lebih merujuk kepada kawasan yang dilitupi oleh tumbuh-tumbuhan semula jadi yang padat di kawasan tropika.
junglehutan; rimbaPerhutananTiadaTiada
foresthutan/rimbaBiologiUmumTiada
wood duckitik rimbaKejuruteraanTiadaTiada
wood duckitik rimbaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
12

Kembali ke atas