Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ro.dén.sia] | رودينسيا

Definisi : (rodénsia) (Bio) binatang mamalia kecil, spt tikus, arnab dan tupai, yg mem­punyai gigi depan yg tajam dan kuat utk mengunggis makanan dsb. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ro.dén.sia] | رودينسيا

Definisi : ist haiwan mamalia spt tikus, tupai yg menggerit atau yg mengunggis (mempunyai gigi kacip yg besar). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata rodensia


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Bruce effectkesan BruceVeterinarPraklinikalMuslihat rodensia jantan atau babi jantan untuk menyekat kebuntingan betina daripada pengawanan jantan sebelumnya. Muslihat ini menyebabkan betina estrus semula. Kesan ini tidak berlaku sekiranya jantan kembiri atau jantan belum matang dicampurkan dengan betina bunting.
chinchillacincilaKesenianTiadaBulu lembut berwarna kelabu kebiruan daripada jenis haiwan rodensia.
infestationinfestasiHerbaTiadaKeadaan herba yang dicemari serangga dan haiwan seperti rodensia. Kehadiran bulu mamalia (tikus, kucing dan lain-lain), feses dan bahagian jasad serangga merupakan bukti utama infestasi. Infestasi dikesan dengan mata kasar atau menggunakan mikroskop. Jika mengalami infestasi, bahan herba tersebut mesti dibuang dan tidak boleh digunakan dalam proses seterusnya.
open dump sitetapak buangan terbukaKejuruteraanTiadaTapak pengendalian dan pelupusan sisa pepejal tanpa kawalan, biasanya terdedah kepada elemen seperti serangga dan rodensia, dan membebaskan gas metana ke udara.
canine teethgigi taringVeterinarPraklinikalGigi yang tirus dan panjang; terletak pada ruang antara gigi kacip dengan gigi geraham. Gigi taring terletak pada setiap rahang bergantung pada spesies haiwan dan digunakan untuk menyiat makanan. Gigi ini terdapat pada karnivor; kuda jantan; babi; rodensia dan haiwan ruminan.

Kembali ke atas