Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : = peroman ark rupa (muka), paras: lincah benar matanya dan segar sekali ~ muka­­nya; seroman serupa (dgn). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : = cerita ~ 1. = buku ~ cerita panjang yg ditulis dlm bentuk prosa, novel: ~ ini di­karang oleh Tuan Hamka sebelum Perang Dunia Kedua meletus; ~ kodian (picisan) roman yg sangat rendah nilai sasteranya; ~ masyarakat roman yg menceritakan hal-hal masyarakat; ~ sejarah roman yg berasaskan sejarah; 2. bp percintaan, romen. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : tangkai padi; penyapu ~ sj penyapu yg dibuat drpd tangkai padi dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; huruf ~ huruf Rumi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : , = peroman rupa; paras; bentuk rupa. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : , = cerita (buku) ~ cerita panjang yg ditulis dlm bentuk prosa; novel. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : tangkai padi yg telah dileraikan padinya (biasanya digunakan utk membuat penyapu dll). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
roman (kata nama)
Bersinonim dengan roman muka, peroman, rupa, paras, muka, wajah, raut muka, tampang muka, air muka.,

Peribahasa

Tegak seroman-roman,
     duduk serupa-rupa.

Bermaksud :

Kelihatannya seperti orang pandai, tetapi tidak senonoh kelakuannya. roman = rupa.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
salam sejahtera Khidmat DBP, Bersama-sama ini saya sertakan soalan saya untuk tindakan pihak tuan/puan.

1a. Roman','serif'; font-size: 12pt">Pegawai Kebajikan itu memberikan bantuan modal perniagaan kepada segelintir penduduk yang termisknin.

Roman','serif'; font-size: 12pt">1b. Roman','serif'; font-size: 12pt">Pegawai Kebajikan itu memberikan bantuan modal perniagaan kepada segelintir daripada penduduk yang termisknin.

Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">Ulasan: Kedua-dua ayat di atas kurang tepat dan dipinda menjadi "Roman','serif'; font-size: 12pt">Pegawai Kebajikan itu memberikan bantuan modal perniagaan kepada segelintir penduduk miskin.

Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">2a. Roman','serif'; font-size: 12pt">Hujan yang turun dengan lebat sejak kelmarin telah menenggelamkan sebahagian daripada tiang rumahnya.

Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">2b. Roman','serif'; font-size: 12pt">Hujan yang turun dengan lebat sejak kelmarin telah menenggelamkan sebahagian daripada tiang rumahnya.

Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">Roman','serif'; font-size: 12pt">Ulasan: Kedua-dua ayat di atas adalah sama dan kurang tepat dan dipinda menjadi "Roman','serif'; font-size: 12pt">Hujan yang turun dengan lebat sejak kelmarin telah menenggelamkan sebahagian daripada rumahnya".

Tatabahasa22.06.2011
Apakah itu Psikologi Pendidikan? Apakah definasinya dan bagaimana penggunanya

Roman" size="3">Psikologi pendidikan ialah kajian tentang bagaimana Roman" size="3">manusiaRoman" size="3"> belajar dalam latar Roman" size="3">pendidikanRoman" size="3">, keberkesanan campur tangan pendidikan, psikologi pengajaran, dan Roman" size="3">psikologi sosialRoman" size="3"> sekolah sebagai pertubuhan.

Roman" size="3">Psikologi pendidikan melibatkan diri tentang bagaimana pelajar belajar dan berkembang, seringnya dengan menumpukan subkumpulan seperti kanak-kanak bergeliga dam mereka yang Roman" size="3">kehilangan upayaRoman">.
Makna18.01.2009
Kenapa memperolehi dan diperolehi salah? Kenapa imbuhan akhiran "i" digugurkan?roman; font-size: 16px;">

roman; font-size: 16px;">Bentuk lazim roman; mso-bidi-font-family: arial; mso-bidi-font-style: italic;">memperolehi sebenarnya merupakan bentuk terbitan yang lewah. Dalam hal ini, kroman; mso-bidi-font-family: arial; mso-bidi-font-style: italic;">ata dasar oleh menerima awalan roman; mso-bidi-font-family: arial; mso-bidi-font-style: italic;">memper-. Oleh itu, roman; mso-bidi-font-family: arial; mso-bidi-font-style: italic;">memperolehi seharusnya menjadi roman; mso-bidi-font-family: arial; mso-bidi-font-style: italic;">memperoleh. Begitu juga bagi perkataan diperolehi yang juga merupakan bentuk terbitan yang lewah. roman; mso-bidi-font-family: arial;">Kata dasar bentuk apitan ini menerima awalan diper- , maka diperolehi seharusnya menjadi diperoleh.

roman; font-size: 16px;">

roman; mso-bidi-font-family: arial;">Untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci, sila rujuk Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga halaman 208 dan 211 – 217.

roman; font-size: 16px;">

roman; font-size: 16px;">
Tatabahasa20.09.2021
Bagi istilah 'overnight' sebagai adjektif, Kamus Dwibahasa telah memberi contoh berikut: 'we had three overnight guests'. Terjemahannya ialah 'tiga tetamu bermalam di rumah kami'. Di sini adakah 'tetamu bermalam' terjemahan bagi 'overnight guests' dan oleh itu 'bermalam' adalah adjektif? Yang mana kata kerja bagi ayat ini? Harap mendapat penjelasan . Tk.

Tengku Noraidah terima kasih kerana menghubungi KNBDBP.

.

Roman" size="3"> Roman">Jawab:  1. Kebanyakan orang mengatakannya demikian, kerana frasa tersebut merupakan Roman">     singkatan frasa tetamu yang bermalam (semalman/satu malam).  Roman">     Kata overnight dapat diterjemahkan sebagai Roman">      (i) semalam atau satu malam. Roman">            Kata  semalam ialah adverba jati yang berfungsi sebagai keterangan. Satu Roman">      malam juga dapat berfungsi sebagai adverba, juga sebagai frasa nama [satu Roman">      (KN)  & malam (KN) penerangnya] seperti dalam ayat:  Satu malam   (subjek) Roman">       / tidak cukup untuknya menyelesaikan kerja itu (predikat).Roman">      (ii) bermalamRoman">             Bermalam ialah kata kerja tak transitif (bukan adjektif), maksud kata ini Roman">       ialah  tidur  semalam/satu malam. Tetapi, kalau bermalaman ertinya lain Roman">       pula.   Bermalaman berbaksud tidur bersama atau berseketiduran.Roman">       (Cuma pandangan saya sahaja: mengapa tidak kita katakan tetamu malaman? Roman">         Kita sudah ada seniman jalanan – fikir-fikirkan!)Roman" size="3"> Roman">   2. Kata bermalam bukan adjektif, tetapi kata kerja tak transitif.  Hal ini ditandai Roman">       oleh awalan ber- pada kata malam itu.Roman" size="3"> Roman">  3.  Berdasarkan ayat:  3 tetamu bermalam di rumah kami.  Subjek ayat ini ialah 3 Roman">       (orang) tetamu; dan predikat ayat bermalam di rumah kami.  Kata kerja Roman">       dalam ayat ini ialah bermalam.Roman">    Roman" size="3"> 

 

Tatabahasa08.04.2009
Salam Sejahtera, Tuan, mohon pandangan daripada pihak tuan. Apakah frasa terbaik bagi menggantikan: 'gentle reminder'. Terima kasih.roman; font-size: 16px;">
roman; font-size: 16px;"> roman;"> roman;"> roman;"> roman;">
roman; font-size: 16px;">

Padanan perkataan bahasa Melayu untuk  frasa “gentle reminder” ialah  peringatan mesra.

roman; font-size: 16px;">
roman; font-size: 16px;">
roman; font-size: 16px;">
Makna24.01.2021
Apakah perkataan bahasa Melayu untuk butang "rewind", " fast forward", "stop" dan "pause" yang terdapat pada alat kawalan jauh radio? Mohon pencerahanroman; font-size: 16px;">
roman; font-size: 16px;"> roman;"> roman;"> roman;"> roman;">
roman; font-size: 16px;">

Padanan perkataan bahasa Melayu untuk  perkataan “rewind”, “fast forward’, “stop” dan “pause” pada alat kawalan jauh radio ialah  punat putar semula, mara laju, henti dan jeda. Walau bagaimanapun, padanan perkataan bergantung pada konteks dan penggunaan ayat.

roman; font-size: 16px;">
roman; font-size: 16px;">
roman; font-size: 16px;">
Istilah21.01.2021
salam sejahttera DBP, saya ingin khidmat nasihat daripada DBP dalam menyelesaikan masalah saya. disertakan masalah saya pada lampiran.

Roman">1. Antara cara untuk mencegah pertambahan berat badan termasuklah Roman','serif'; font-size: 14pt">makan lebihRoman','serif'; font-size: 14pt"> banyakRoman','serif'; font-size: 14pt"> Roman','serif'; font-size: 14pt">sayur dan buah-buahan. - Ayat ini yang gramatis kerana cara mencegah pertambahan berat badan ialah makan lebih banyak sayur.

 

Roman','serif'; font-size: 14pt">Roman','serif'; font-size: 14pt">2. Penjenayah yang amat dikehendaki itu tidak dapat lepas daripada kawalan polis. Ayat ini betul kerana antara makna lepas termasuklah lari atau bebas (daripada kurungan, penjara, tahanan, dan sebagainya).

Tatabahasa28.07.2011
apakah konsep makna simbolik dalam semantik bahasa melayu?

Sila rujuk bahan seperti dibawah :

1. Semantik dan pragmantik: satu pengenalan / Norhashimah Jalaluddin, DBP : 1992 

Roman" size="3">2. Menerokai struktur semantic / Nida, Eugene Albert, DBP : 1996

Roman" size="3">  Roman" size="3">3. Semantik / Palmer, F. DBP : 1989

Roman" size="3">  Roman" size="3">4. Apa itu semantic / Ismail Jusoh, Pelita Bahasa : November 1998

Roman" size="3">  Roman" size="3">5. Perkembangan semasa teori semantic / Awatif Muhammad, Pelita Bahasa : Disember 1998

Roman" size="3">  Roman" size="3">6. Persoalan semantic dalam analisa transformasi / Nik Safiah Karim, Dewan Bahasa : Jun 1978

Roman" size="3">  Roman" size="3">7. Perwakilan pelbagai paras : satu analisis semantic / Jumiya Ahmad, Jurnal Dewan Bahasa : September 1997

 

Lain-lain08.07.2008
contoh-contoh Kritikan sastera berdasarkan teori-teori kesusasteraan, unsur-unsur intrinsik dalam karya sastera, selain kefahaman, pemahaman serta penghayatan sesuatu teks sastera sekolah menengah.Roman">1.Roman'">      Kehendak soalan ini kurang jelas. Walau bagaimanapun, untuk pengetahuan penanya, sebenarnya kajian yang berupa kritikan terhadap sesebuah karya akan menjadi lebih ilmiah jika ada penerapan sesebuah teori sastera. Contoh-contoh kajian yang menerapkan teori-teori sastera boleh diperoleh dalam prosiding atau kertas kajian hasil daripada Seminar Pemikiran Sasterawan Negara ataupun Program wacana Ilmu (Bicara Karya) yang dianjurkan oleh Bahagian Teori dan Kritikan Sastera, Jabatan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka. Sebagai contoh, lihat kajian “Ekologi, Etika dan Bahasa dalam Puisi-puisi Usman Awang: Satu Kajian Eko” oleh Sohaimi Abdul Azizi dalam Prosiding Pemikiran SN Usman Awang, DBP, 2006.Roman" size="3"> 

Roman','serif'; color: #1f497d; font-size: 12pt">     2.  Intrinsik merupakan kajian yang lebih melihat unsur-unsur dalaman yang membina sesebuah karya iaitu kajian yang berbentuk formalistik yang     membincangkan tentang tema dan persoalan, plot, watak dan perwatakan, latar, sudut pandangan dan gaya bahasa.

Lain-lain15.10.2010
Salam sejahtera. Ayat-ayat berikut, yang manakah betul? 1. a. Mereka bekerjasama menjalani aktiviti gotong-royong. b. Merekan bekerjasama menjalankan aktiviti gotong-royong. 2. a. Pelbagai aktiviti dijalankan seperti pertandingan mencari harta kanun, pertandingan melukis dan aktiviti-aktiviti lain. b. Pelbagai aktiviti seperti pertandingan mencari harta kanun, pertandingan melukis dan aktiviti-aktiviti lain dijalankan.

roman",serif; font-size: 12pt; mso-bidi-font-family: arial; mso-ansi-language: ms; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-fareast-language: en-my;">Ayat yang betul ialah:

roman",serif; font-size: 12pt; mso-bidi-font-family: arial; mso-ansi-language: ms; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-fareast-language: en-my;">roman",serif; font-size: 12pt; mso-bidi-font-family: arial; mso-ansi-language: ms; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-fareast-language: en-my;">1. Mereka bekerjasama menjalankan aktiviti gotong-royong.roman",serif; font-size: 12pt; mso-ansi-language: ms; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-fareast-language: en-my;">

roman; font-size: 16px;"> roman",serif; font-size: 12pt; mso-ansi-language: ms; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-fareast-language: en-my; mso-bidi-language: ar-sa;">2. roman",serif; font-size: 11pt; mso-bidi-font-family: arial; mso-ansi-language: ms; mso-fareast-font-family: calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-fareast-language: en-us; mso-bidi-language: ar-sa;">Pelbagai aktiviti dijalankan seperti pertandingan mencari harta karun, melukis dan lain-lain

Tatabahasa16.12.2021
12345678910...

Kembali ke atas