Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[rom.bo.ngan] | رومبوڠن

Definisi : sekumpulan orang (yg bekerja atau datang dll bersama-sama): menteri itu dan ~nya telah tiba di Pulau Pinang pagi tadi; satu ~ pegawai Malaysia akan be­runding dgn pegawai-pegawai Filipina; ~ kebudayaan sekumpulan penari (pelakon, penyanyi, dll) yg melawat ke sesuatu tempat utk membuat pertunjukan dsb; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[rom.bo.ngan] | رومبوڠن

Definisi : sekumpulan orang yg bekerja, melancong dll bersama-sama: Satu ~ pelawat dr Sarawak telah melawat Angkasapuri pagi tadi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
rombong
Kata Terbitan : rombongan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SADLER'S WELLS

Sadler’s Wells ialah nama bagi sebuah teater

di London. Teater tersebut ialah tempat lahirnya

sebuah syarikat opera dan rombongan tarian

balet yang utama. Pada tahun 1683, seorang lelaki

bernama Sadler mendapati bahawa perigi yang

terletak di tanah kepunyaannya di utara London

mempunyai air yang boleh menyembuhkan

penyakit. Dia membina sebuah taman awam di

sekelilingnya. Ia menjadi masyhur sebagai kolam air

mineral dengan orang ramai boleh menikmati

pementasan dan muzik.

UMUM 
KAMUS BAHASA MELAYU-EROPAH PERTAMA

KAMUS BAHASA MELAYU-EROPAH PERTAMA, kamus yang disusun oleh Antonio Pigafetta, bangsawan Itali yang menyertai rombongan perdagangan Sepanyol di bawah pimpinan Fernando Magalhães. Setelah belayar selama tujuh belas bulan melewati Lautan Atlantik, Amerika Selatan dan Lautan Pasifik, rombongan  Sepanyol itu berlabuh di Nusantara di Pulau Samar, Filipina) pada bulan Mac 1521. Sememangnya pada zaman itu bahasa Melayu sudah pun berfungsi sebagai bahasa pengantara se-Nusantara termasuk hujung Filipina Timur. Hal ini dapat diketahui apabila hamba peribadi Magalhães, seorang Sumatera yang mengikuti pelayaran Sepanyol itu, dapat berkomunikasi dengan penduduk tempatan. Selama sembilan bulan rombongan Sepanyol itu mengunjungi beberapa buah bandar dan pulau di Filipina, Brunei dan Maluku, dan ke mana sahaja mereka belayar bahasa Melayu dituturkan.

BAHASAPenerbitan
BUKIT CHINA

BUKIT CHINA, kawasan yang pernah menjadi perkampungan rombongan puteri Hang Li Po yang diutus oleh Maharaja China pada zaman kegemilangan kerajaan Negeri Melaka, terletak di tengah-tengah bandar Melaka.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
ASH'ATH IBN QAYS, AL-

Ash‘ath ibn Qays, al- ( ?–40 H./ ?–661 M.) ialah

pemerintah di daerah Kindah pada zaman jahiliah

dan awal Islam. Dia digelar al-Ash‘ath kerana

rambutnya yang tidak terurus. Dia menemui Nabi

Muhammad s.a.w. pada tahun ke-10 Hijrah

bersama rombongan penunggang kuda yang

terdiri daripada 70 orang penduduk Kindah.

UMUM 
GODLOB

GODLOB, kumpulan cerpen karya Danarto. Kumpulan cerpen ini diterbitkan pada tahun 1974 oleh Rombongan “Dongeng dari Dirah”, Jakarta. Kemudian kumpulan ini dicetak semula oleh Grafitipers, Jakarta pada tahun 1987.

SASTERAKarya
DARDANELLA

 DARDANELLA, rombongan sandiwara Indonesia yang sangat popular pada akhir tahun 1940-an. Nama penuhnya ialah Dja Dardanella. Dardanella dipimpin oleh Pedro, seorang yang berbangsa Rusia yang beristerikan seorang wanita Indonesia bernama Dewi Dja. Sandiwara ini telah memecahkan tradisi bangsawan dan komedi stambul Indonesia kerana persembahannya lebih mendekati konsep tonil atau teater Barat.

BUDAYAInstitusi/Organisasi
TUK SYEKH BUKIT BAYASTUK SYEKH BUKIT BAYAS ( ?  -1864), ulama.  Nama sebenarnya ialah Wan Abdul Kadir bin Wan Abdul Rahim.  Dia juga dikenal dengan panggilan Syekh Abdul Kadir Bukit Bayas.  Tuk Syekh Bukit Bayas berasal dari Patani.  Dia berhijrah ke Terengganu bersama-sama rombongan Tuk Syekh Qadhi yang mengundurkan diri dari Patani berikutan serangan Siam yang menakluki kerajaan Islam Patani pada tahun 1832.  Tuk Syekh Bukit Bayas adalah saudara Tuk Syekh Qadhi.  Dia juga adalah keturunan daripada Faqih Ali Malbari, putera Raja Bugis yang mengembara menuntut ilmu sampai ke Malabar, India.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
TUNKU ANUM RAJA JAMBANGANTUNKU ANUM RAJA JAMBANGAN (  ?  - 1853), pembesar empat Kedah, bergelar Seri Paduka Raja.  Tidak diketahui dengan tepat tarikh kelahirannya tetapi semasa pendudukan Siam di Kedah (1821-1842), dia dianggap seorang tokoh tua yang disegani di Kedah.  Nama penuhnya ialah Tunku Anum bin Tunku Abdul Rahman, keturunan Sultan Muhammad Jiwa (1710-1778).  Bagaimanapun dia lebih dikenal dengan gelaran Tunku Paduka Raja Jambangan.  Gelaran ini diperolehnya pada bulan Ogos 1809 apabila dilantik oleh Sultan Ahmad Tajuddin sebagai ketua utusan bunga mas dan perak.  Dengan tugas ini dia dikehendaki mengetuai rombongan menghantar ufti ke Ligor sebelum dikirimkan ke Bangkok.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh

Kembali ke atas