Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata rukun;

Peribahasa

Di mana kelintung berbunyi,
     di situ kerbau tinggal diam.

Bermaksud :

Di mana perintah yang baik, di situ rakyat hidup rukun dan damai; negeri yang aman, ramai penduduknya. kelintung (kelentong) = genta kayu.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
deismdeismeKesusasteraanTiadaFahaman yang berpegang kepada kewujudan Tuhan tetapi tidak menerima wahyu atau ilham atau rukun-rukun agama, muncul pada abad ke-17 dan ke-18.
deismdeismeSejarahTiadaFahaman yang berpegang kepada kewujudan Tuhan tetapi tidak menerima wahyu atau ilham atau rukun-rukun agama, muncul pada abad ke-17 dan ke-18.
فك الإحصارbebas halangan/bebas kepungan/bebas sekatanAgama IslamFiqhBebas daripada halangan atau kepungan yang dikenakan ke atas seseorang yang telah berihram bagi menyempurnakan rukun-rukun ibadat haji atau umrah.
raw material (of religion)unsur asas (keagamaan)SejarahTiadaPerkara-perkara yang menjadi pokok atas asas dalam hal-hal keagamaan seperti rukun iman dan rukun Islam dalam agama Islam.
sub judice rulerukun sub judiceUndang-undangTiada1. Rukun yang menghalang ulasan tentang sesuatu prosiding kehakiman yang sedang berjalan. 2. Peraturan Parlimen yang menghalang sesuatu perkara yang masih belum diputuskan di mahkamah dibincangkan di Parlimen.
pillars of pawningrukun gadaianEkonomiEkonomi IslamPerkara yang perlu dipenuhi dalam proses melakukan gadaian. Tanpa perkara tersebut, proses gadaian terbatal dari segi syarak. Mengikut jumhur ulama, rukun gadaian ini terdiri daripada orang yang beraqad, barang gadaian, hutang dan sighah gadaian.
pillars of waqfrukun wakafEkonomiEkonomi IslamSyarat asas yang perlu dipenuhi dalam akad wakaf supaya sah dari segi syarak. Mengikut kebanyakan ulama, akad wakaf terdiri daripada empat rukun iaitu wakif (pemberi wakaf), mauquf (harta yang diwakafkan), mauquf ''alaih (penerima wakaf) dan sighah (pernyataan wakaf).
bai‘ fasidjual beli fasid/jual beli tak sahPerniagaan IslamTiadaAkad jual beli yang pada asalnya mengikut syarat dan rukun jual beli tetapi kemudian terdapat pelanggaran syarat dan rukun jual beli tersebut. Contohnya, pembeli menerima produk yang telah rosak. Oleh itu, pembeli berhak mendapat ganti rugi atau menamatkan jual beli. Mengikut mazhab Syafii, jual beli ini dianggap batal. Lihat juga bai‘ batil.
tenetrukunSejarahTiadaTiada
mischief rulerukun elak mudaratUndang-undangTiadaTiada
12345

Kembali ke atas