Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : rumah yg dibina yg satu di sisi yg lain (sehingga menjadi deretan yg terdiri drpd beberapa buah atau unit rumah); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
linkhouserumah teresKesenianSeni BinaRumah yang dibina bercantum dan berderet melebihi dua unit. Rumah teres boleh terdiri daripada satu, dua atau tiga tingkat yang dipisahkan antara satu sama lain oleh dinding pelindung kebakaran. Sinonim rumah berangkai.
terrace houserumah teresSeni BinaTiadaTiada
linkhouserumah berangkaiKesenianSeni BinaLihat rumah teres.
party walldinding dua tuanKesenianHiasan DalamanDinding struktur pemisah yang dikongsi oleh dua bangunan bersebelahan, seperti yang terdapat pada rumah teres. Dinding dua tuan mempunyai ketebalan sembilan inci dan dibina sebagai penyekat kebakaran atau penebat bunyi.
condominiumkondominiumKesenianSeni BinaBlok kediaman mewah bertingkat yang mempunyai kemudahan-kemudahan tertentu seperti kolam renang, rumah kelab, kawalan keselamatan dan mempunyai pengurusan sendiri. Rumah jenis ini biasanya dibina di bandar-bandar besar yang mempunyai tanah yang terhad. Keluasan rumah ini adalah lebih kurang sama dengan saiz rumah teres dua tingkat.

Kembali ke atas