Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.ku] | ساکو

Definisi : kocek (pd baju, seluar, dll), kantung; anak ~ kocek kecil; kamus ~ kamus yg dapat dimasukkan ke dlm saku; menyakukan memasukkan ke dlm kocek (saku). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ku] | ساکو

Definisi : Id ark; menyakukan mengasingkan; tersaku terasing. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.ku] | ساکو

Definisi : bahagian pakaian tempat mengisi sesuatu; kocek: Dia menaruh wang di dlm ~ bajunya. menyakukan mema­sukkan sesuatu ke dlm saku. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
saku (kata nama)
Bersinonim dengan kocek, poket, kantung, pundi;,
Kata Terbitan : menyakukan,

Puisi
 

Anak siapa duduk di bangku,
     Beli limau taruh di saku;
Singa mengaum di celah batu,
     Takut rimau sorokkan kuku.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Muda diajun,
     kikir diperbuat.

Bermaksud :

Mahu bersukaria, tidak mahu merugi. (Peribahasa lain yang sama makna: Dunia diadang, saku-saku dijahit).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
pemegang lampu, siku, sesendal dan pengganding. (KEJ) accessory disc (cakera aksesori) Cakera atau gelang di kedua-dua belah cakera Z. Sinonim N-disc. (BIO) accessory hearts (jantung aksesori) Struktur bak saku pada tempat tertentu seperti pada pangkal sayap, sesungut atau kaki serangga. Struktur ini berfungsi untuk membantu peredaran hemolimfa. Denyutan struktur ini tidak bergantung pada denyutan jantung serangga. (BIO) accessory veins yang masuk ke dalam perumahnya dengan cara mengorek meng - gunakan stiletnya. Lubang korekan ini biasanya digunakan oleh patogen lain untuk masuk ke dalam perumah tersebut. (BIO) bursa copulatrix (bursa kopulatriks) Saku yang terbentuk daripada lipatan dinding badan di sekeliling bukaan geni- tal serangga betina. Saku ini diubah suai untuk menerima aedeagus serangga jantan dan spermatofornya. (BIO) buran bursa copulatrix Kamus Sains

Kembali ke atas