Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : tidak menggunakan sesuatu (spt kuasa dll) sebagaimana yg sepatutnya; ~ kuasa menggunakan kuasa dgn cara yg bertentangan dgn undang-undang; menyalahgunakan menggunakan sesuatu tidak spt yg sepatutnya (dgn cara dll yg salah, tidak betul dll): kepercayaan yg diberikan kepadanya telah disalahgunakan; ~ kuasa; penyalahgunaan perihal (perbuatan dsb) menyalahgunakan (sesuatu): ~ dadah; ~ kuasa; ~ tenaga dan kepakaran. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : (perbuatan, tindakan) tidak menggunakan sesuatu sebagai¬≠mana yg sepatutnya: ~ kuasa. menya¬≠lahgunakan menggunakan sesuatu dgn tidak sepatutnya: Orang yg ~ harta anak yatim akan mendapat azab di neraka. penyalahgunaan perbuatan menyalahgunakan sesuatu: Kelima-lima negara bersetuju utk bekerjasama bagi menghapuskan ~ dadah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata salah guna


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
bentuk pasangan nombor perdana yang besar, yang digunakan dalam piawai tandatangan digital. Algoritma El Gamal dibangunkan oleh Taher El Gamal pada tahun 1985 menggunakan kerumitan pengiraan logaritma diskret yang merupakan salah satu contoh algoritma tandatangan digital. aliran data rentas sempadan (Ig. transborder data flow;Br.aliran data rentas sempadan; Id. aliran data lintas batas) Tindakan memindahkan atau menyalurkan maklumat yang berpunca 8 6/6/11 4:01:27 PM 9 dan mengesahkan sama ada mekanisma keselamatan tersebut memadai untuk melindungi sistem maklumat. analisis kerosakan sekuriti (Ig. security fault analysis; Br. analisis salah keselamatan; Id. analisis kegagalan keamanan; analisis kegagalan sekuritas) Penilaian yang dilakukan terhadap perkakasan yang digunakan oleh suatu sistem maklumat. Penilaian ini bertujuan untuk menentukan ciri atau tindakan keselamatan yang akan

Kembali ke atas