Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : tidak menggunakan sesuatu (spt kuasa dll) sebagaimana yg sepatutnya; ~ kuasa menggunakan kuasa dgn cara yg bertentangan dgn undang-undang; menyalahgunakan menggunakan sesuatu tidak spt yg sepatutnya (dgn cara dll yg salah, tidak betul dll): kepercayaan yg diberikan kepadanya telah disalahgunakan; ~ kuasa; penyalahgunaan perihal (perbuatan dsb) menyalahgunakan (sesuatu): ~ dadah; ~ kuasa; ~ tenaga dan kepakaran. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : (perbuatan, tindakan) tidak menggunakan sesuatu sebagai¬≠mana yg sepatutnya: ~ kuasa. menya¬≠lahgunakan menggunakan sesuatu dgn tidak sepatutnya: Orang yg ~ harta anak yatim akan mendapat azab di neraka. penyalahgunaan perbuatan menyalahgunakan sesuatu: Kelima-lima negara bersetuju utk bekerjasama bagi menghapuskan ~ dadah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata salah guna


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
aliran. (HID) ABS (ABS) Singkatan bagi acrilonitrile butadiene styrene. Lihat acrilonitrile butadiene styrene. (KEJ) abscess (abses) Nanah yang terkumpul dalam sesuatu rongga, yang terhasil daripada degradasi tisu. (UBAT) abscissa (absisa) Salah satu koordinat pada sistem koordinat Cartesan. Dalam sistem koordi- nat dua dimensi, absisa merupakan koordinat mengufuk yang diwakili . (MAT) absolute address (alamat mutlak) Alamat yang menyatakan kedudukan fizikal sel atau dimensi ruang waktu yang kontinum dan wujud secara abstrak dalam teori kerelatifan. (FIZ) absolute system of units (sistem unit mutlak) Sistem ukuran yang menggunakan unit ukuran untuk kuantiti jisim sebagai salah satu daripada unit asas. Sistem unit ini bebas daripada kedudukan tempat ukuran dibuat kerana perubahan daya graviti tidak mempengaruhinya. Con- tohnya, S.I. merupakan sistem unit mutlak kerana menggunakan unit

Kembali ke atas